ارسال بزرگترین ناوگان نفتی به ونزوئلا
ایالات متحده از ۲۰ سال پیش تاکنون مجموعه کاملی از سختترین تحریمهای رسانهای، ژئوپلیتیک و اقتصادی را با هدف بیاعتبار کردن ونزوئلا و چیره شدن بر این کشور آمریکای لاتین اعمال کرده است؛ محرومیتهای جدی که از دوران ریاست جمهوری «هوگو چاوز» کلید خورده و تاکنون در دوران ریاست جمهوری «نیکلاس مادورو» همچنان ادامه دارد.
تحریمهای یکجانبه آمریکا در دوران دولتهای «جورج دبلیو بوش» و «باراک اوباما» عموما در حوزه خرید سلاح و در مورد مقامهای دولتی متمرکز بود؛ معرفی ونزوئلا به عنوان «تهدیدی بزرگ علیه امنیت ملی و سیاست خارجی ایالات متحده» از تلاشهای دولتمردان کاخ سفید در این مدت بود.
با نگاهی اجمالی به تاریخ تدابیر خصمانه واشنگتن علیه کاراکاس در مییابیم که اقدامات این دو رئیس جمهوری (بوش و اوباما) به مثابه مقدمهای بر تحریمهای شدیدی بود که با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری فعلی آمریکا علیه ونزوئلا اعمال شد. اتخاذ محرومیتها در دوران ترامپ دارای طیف وسیعی است: از بال و پر دادن به شخصیتهای سیاسی غیرقانونی همچون «خوان گوایدو» رهبر خودخوانده ونزوئلا تا توقف فروش تولیدات مواد خام شرکتهای ونزوئلا و منع هرگونه شرکت خصوصی خارجی از انجام معاملات با دولت، شرکت نفت و بانک مرکزی این کشور.
افزایش ۳ برابری صادرات نفت ونزوئلا با وجود سخت تر شدن تحریم ها
ونزوئلا صادرات نفت خود را سه برابر کرده است. این افزایش صادرات در شرایطی صورت گرفته که آمریکا تحریمها علیه شرکتهای معامله کننده با دولت ونزوئلا را همچنان سختتر میکند.
صادرات نفت ونزوئلا در ماه نوامبر تا بیش از نیم میلیون بشکه در روز افزایش یافت و تقریباً تمام آن وارد چین شد. تولید نفت این کشور طبق اسناد داخلی ونزوئلا در بیست و پنجم نوامبر برابر با 484 هزار بشکه در روز بود. این رقم 48 درصد کمتر از سال گذشته است ولی نشان میدهد ونزوئلا علیرغم تحریمهای آمریکا هنوز هم میتواند بیشتر از اکوادور تولید داشته باشد.
آمریکا در روز دوشنبه شرکت واردات و صادرات محصولات الکترونیکی چین را به اتهام کمک به نیکلاس مادورو برای زیر پا گذاشتن دموکراسی تحریم کرد. توقف روابط بین چین و ونزوئلا سخت تر شده چون نفتکشها فرستنده های ماهواره ای خود را خاموش میکنند و نام خود را میپوشانند تا هویتشان مشخص نباشد و ردیابی نشوند.
در شرایطی که خریداران قدیمی نفت ونزوئلا از جمله شرکت رپسول و ریلاینس اینداستریز واردات نفت از ونزوئلا را به خاطر تحریمها متوقف کردهاند، مجموعهای از شرکتهای تقریبا ناشناخته خرید از این کشور را افزایش دادهاند. شرکت ژی جیانگ نینگدا، ارزهیل اینترنشنال وسیروستراتی تکنولوژی از جمله شرکتهایی هستند که نفت ونزوئلا را به آسیا حمل میکنند. ذخایر نفتی ونزوئلا در ماه گذشته کاهش چشمگیری داشته است.
اسناد داخلی شرکت نفت ونزوئلا نشان میدهد نفتکشهایی مانند وینلند، پسیفیک کیپ و ویژن در بندر خوزه بارگیری کردهاند. این نفتکشها عملیاتی نیستند. اطلاعات نشان میدهد این 3 نفتکش ماهها قبل از تاریخ بارگیری در ونزوئلا غیرقابل استفاده اعلام شده بودند که نشان میدهد از نام و شماره شناسایی آنها توسط نفتکشهای دیگر استفاده شده است.
این کشور آمریکای جنوبی که بزرگترین ذخایر نفت دنیا را در اختیار دارد، روابط خود با ایران را هم تقویت کرده است.
ایران بنزین، قطعات پالایشگاهی و یک محموله میعانات گازی جهت ادامه تولید از بزرگترین میدان نفتی ونزوئلا به این کشور فرستاده است.
ارسال بزرگترین ناوگان نفتی به ونزوئلا
همچنین بزرگترین ناوگان نفتی ایران در حال حرکت به سمت ونزوئلاست. به گزارش الجزیره، ایران در حال ارسال بزرگترین ناوگان نفتی خود به ونزوئلاست. این ناوگان برای کمک به ونزوئلا برای جبران کمبود نفت در این کشور به ونزوئلا ارسال میشود. این ناوگان شامل ده شناور است.
حزب مادورو پیروز انتخابات ونزوئلا
در ونزوئلا همیشه مخالفان و موافقان وجود داشتهاند. یک جامعه دو قطبی وجود داشته که همیشه طرفداران دولت بیشتر بودهاند، ولی ظرف چند سال اخیر بهدلیل مشکلات اقتصادی وحشتناک که بخشی از آن به مسائل داخلی ونزوئلا و قسمت عمدهاش به دخالتهای خارجی برمیگردد و کاهش قیمت نفت، نارضایتی در این کشور بیشتر شده است. رئیسجمهوری که الان در ونزوئلا سر کار است چندماه پیش در انتخابات با یک رای قابلقبول بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شده و رئیسجمهور قانونی این کشور است. در زمانهای مختلف ممکن است که طرفداران رئیسجمهور کمتر و بیشتر شوند. این دلیل نمیشود که عدهای بخواهند به روش غیردموکراتیک حکومت را بهدست بگیرند.
مقامات انتخاباتی ونزوئلا اعلام کردند که حزب «نیکلاس مادورو»، رییس جمهور این کشور، پیروز انتخابات پارلمانی شده است.
به گزارش پایگاه «تله سور»، حزب حاکم ونزوئلا اعلام کرده که در انتخابات مجمع ملی این کشور به پیروزی دست یافته است. بر این اساس، حزب مادورو اکثریت پارلمان ونزوئلا را برای سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ در اختیار خواهد داشت.
انتخابات پارلمانی ونزوئلا روز یکشنبه، ۱۶ آذر، برگزار شده و رقابت بین حزب حاکم این کشور و مخالفان برای کسب اکثریت کرسیهای پارلمان جریان داشت. در حالی که ونزوئلا پیش از این از اروپا درخواست اعزام ناظر بر این انتخابات را کرده بود، اما اتحادیه اروپا و سازمان ایالتهای آمریکا با بیان این ادعا که در حال حاضر این کشور آمادگی روند سیاسی جدید را ندارد از فرستادن هیئت نظارت خودداری کردند.
«خوان گوایدو»، از مخالفان دولت ونزوئلا نیز با مطرح کردن ادعای تقلب، میگوید این انتخابات را بایکوت کرده است.
پس از انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۵ در ونزوئلا، مردم این کشور برای نخستین بار برای تعیین نمایندگان پارلمان جدید این کشور برای سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ به پای صندوقهای رای رفتند. حدود ۲۱ میلیون نفر از مردم ونزوئلا واجد شرایط شرکت در این انتخابات برای تعیین ۲۲۷ نماینده پارلمان این کشور بودند.
شرط ونزوئلا برای مذاکره با آمریکا
«نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا با انتقاد از تحریمهای آمریکا علیه مردم ونزوئلا، مذاکره با واشنگتن را مشروط به احترام متقابل و لغو تحریم های واشنگتن علیه کاراکاس کرد.
مادورو ضمن تاکید بر ظالمانه بودن اقدامات خصمانه و یکجانبه دولت آمریکا با اعمال تحریم ها در برابر ملت آمریکای جنوبی، با هدف ایجاد خفقان اقتصادی و سرنگونی دولت وی، تصریح کرد: براساس آمار رسمی، بخاطر اقدامات خصمانه واشنگتن علیه کاراکاس از ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰، این کشور آمریکای جنوبی تقریباً ۹۹ درصد درآمد ارزی خود (بالغ بر ۵۰ میلیارد یعنی سالانه ۴۰۰ میلیون دلار) را طی این سالها از دست داد.
در خصوص تحریم های آمریکا، چند روز قبل نیز «ساموئل مونکادا» نماینده ونزوئلا در سازمان ملل متحد، در پیام ویدئویی خود که خطاب به شورای امنیت ملی سازمان ملل ایراد شد از ۲۹ کشوری که هماکنون تحت تحریمهای یکجانبه آمریکا قرار دارند خواست برای کاستن از اثرات این تحریمها همکاری کنند.
مونکادا از این کشورها خواست سه اقدام علیه این تحریمها انجام دهند. او در مرحله نخست خواستار تشکیل یک «انجمن بینالمللی علیه اقدامات زورگویانه و یکجانبه» شد.
وی به عنوان دومین اقدام، خواستار مضاعف کردن تلاشها برای تصویب بیانیهای در مجمع عمومی سازمان ملل متحد علیه این تحریمها شد.
با وجود تلاشهای دولت ترامپ در تضعیف اقتصادی دولت کاراکاس از مسیر اعمال تحریمهای گسترده، ونزوئلا همچنان متحدان استراتژیک خود را حفظ کرده است؛ ازجمله چین، روسیه، ایران و کره شمالی؛ کشورهایی که «نیکلاس مادورو» را به عنوان رئیسجمهوری قانونی ونزوئلا به رسمیت میشناسند.
به زعم برخی از تحلیلگران، تحریمهای اقتصادی کنونی ایالات متحده علیه ونزوئلا با تحریمهای سال ۱۹۶۲میلادی واشنگتن علیه کوبا قابل مقایسه نیست، چرا که این محرومیتها ناشی از خصومت آمریکا با دولت ونزوئلا و با هدف آسیب به دولت مادورو است، تحریمهایی که تاثیر مستقیم بر زندگی عادی شهروندان ونزوئلایی دارد؛ هر دو کشور ونزوئلا و کوبا با گذشت سال ها از اقدامات غیرانسانی آمریکا نشان دادهاند که ضمن دفاع از حاکمیت، آزادی و استقلال کشور خود در برابر خواستههای نامشروع واشنگتن سر خم نخواهند کرد.
تاریخ آمریکای لاتین همواره نشان داده که این نوع از تدابیر یک جانبه و تروریستی ایالات متحده آمریکا علیه دولتهای منطقه، به رغم اینکه موجب فقر بیشتر مردم کشورها میشود، روحیه ضد امپریالیستی و وطن دوستی را تقویت میکند.