نقش تاکسی هوایی در گردشگری
موضوع تاکسی هوایی چند روز پیش خبرساز شد. چون اعلام کردند که پس از سالها بالاخره مجوز تاکسی هوایی داده میشود و اولین تاکسی هوایی بهمن ماه سال ۹۹ پرواز میکند. موضوع تاکسیهای هوایی جز برنامه توسعه هوانوردی عمومی و ایجاد سیستم حمل و نقل هوایی هواپیماهای کوچک کشور است اما باید بررسی کرد برنامه توسعه شبکه پروازی چقدر میتواند به توسعه صنعت گردشگری کمک کند؟
همه کشورهای ایرلاین هایی را دارند که این ایرلاینها زیر مجموعه انجمن بینالمللی حمل و نقل هوایی یا همان یاتا هستند براساس آماری که این انجمن اعلام کرده در دنیا نزدیک به ۴۵۰ هزار فروند هواپیمای کوچک در جهان وجود دارد.
در ایران نیز ۲۰۰ فروند برای تاکسی هوایی موجود است و از این تعداد ۱۰۰ فروند مربوط به اشخاص حقیقی و ۱۰۰ فروند متعلق به دستگاههاست که آمادگی برای خدمات دهی را دارند اما ۳۰ تا ۴۰ فروند هواپیما در این محدوده وجود دارد که میتوانند در پروازهای ۴ نفره شرکت کنند.
به تازگی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران با کمک سازمان هواپیمایی کشوری، یک برنامه جامع از بعد زیرساختی طراحی کرده و اعلام شد که بهمن ماه اولین پرواز این تاکسیها انجام میشود در این باره منوچهر منطقی دبیر ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری با اشاره به زمان اولین پرواز تاکسی هوایی در آسمان ایران گفته است: تا یک الی دوماه دیگر تمام آزمایشهای پروازها انجام و قوانین و مقررات مورد بررسی قرار میگیرند تا در بهمن ماه شاهد اولین پرواز تاکسی هوایی باشیم. البته قرار بود تستها تا مهرماه انجام شود که مباحث مالی و شیوع کرونا کمی این موضوع را به تعویق انداخت.
اکنون ایران با داشتن حدود ۳۱۹ فرودگاه شامل فرودگاههای نظامی و غیرنظامی، رتبۀ بیستودوم جهان را از نظر تعداد فرودگاه به خود اختصاص داده است. در بسیاری از این فرودگاهها یا پروازها به صورت حداقلی انجام میشود و یا اصلاً پروازی صورت نمیگیرد درحالی که میتوان با ایجاد تاکسی هوایی در مسیرهای کوتاه به رونق این فرودگاهها هم کمک کرد و از طرفی در مدار پرواز هواپیماهای مسافری و یا باری پهن پیکر هم نبود.