رایگان کردن اینترنت دانشجویان
با توجه به اینکه فعالیت های حضوری دانشگاه ها حدود دو ترم است تحت تاثیر شیوع کرونا ویروس تعطیل شده و آموزش مجازی جای حضور دانشجویان در کلاس های درس و تعامل رو در روی دانشجویان با اساتید را گرفته است، یکی از نگرانی های اصلی دانشجویان بخصوص دانشجویان مناطق محروم و کم بضاعت دسترسی به اینترنت و هزینه بالای آن برای حضور در کلاس های مجازی است، به همین دلیل دانشجویان از ترم گذشته خواستار رایگان شدن حجم اینترنت مصرفی کلاسهای مجازی شدند و وزارت ارتباطات نیز وعدههایی را در راستای رایگان شدن اینترنت آموزش مجازی داد.
ضمن اینکه در نخستین روزهایی که دو وزارت علوم و ارتباطات برای تسهیل حضور دانشجویان در کلاسهای آموزشی آنلاین و مجازی دانشگاهها باهم تفاهمنامههایی را امضاء کردند، در این رابطه دکتر منصور غلامی وزیر علوم در حاشیه مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در جمع خبرنگاران از قول وزیر ارتباطات برای تامین اینترنت دانشجویان خبر داد و گفت: "وزیر ارتباطات قول داده اینترنت دانشجویان را تامین کند البته خواست ما اینترنت رایگان است . در این زمینه اقدامات اولیه انجام شده است و امیدواریم این نوع دسترسی به اینترنت همین روزها محقق شود تا صرفا ارتباط دانشگاه و دانشجو تسهیل شود".
همچنین دکتر علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم ششم مهر ماه با اشاره به خبر اعلام شده از سوی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مبنی بر تخصیص بسته هدیه ۱۲۰ گیگابایتی ویژه استادان دانشگاهها گفت: هفته گذشته در جلسهای مشترک با وزرای علوم و ارتباطات در این باره تصمیمگیری و مقرر شد از هر تلاشی برای تسهیل ارتباط جامعه دانشگاهی در فضای وب دریغ نشود.
وی در این زمینه افزود: یکی از مهمترین چالشها و موانع در مسیر ارایه آموزشهای الکترونیکی، هزینه بالای اتصال به اینترنت و ترافیک مورد مصرف بود که برای رفع این مشکل در نیمسال تحصیلی قبل و در تعامل با وزارت ارتباطات، بخشی از سامانههای آموزشی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی از ترافیک رایگان برخوردار شدند بهگونهای که همه داد و ستدهای اطلاعات از سوی استادان و دانشجویان روی این سامانهها به رایگان صورت پذیرفت.
معاون آموزشی وزارت علوم ادامه داد: ضمن تشکر از توجه وزیر ارتباطات و مسولین آن وزارتخانه، در ادامه همکاری پیشین، مقرر شد در نیمسال تحصیلی جاری نیز همانند ترم گذشته، همه سامانههای دانشگاهی از این امکان بهرهمند شوند و فهرست این سامانهها از سوی وزارت عتف در اختیار وزارت ارتباطات قرار گرفته است.
معاون آموزشی وزارت علوم تاکید کرد: همچنین مقرر شد وزارت ارتباطات سامانهای را راهاندازی کند که از این پس دانشگاهها بتوانند به صورت مستقیم اطلاعات سامانههای خود و حتی سرورها و دیگر زیرساختهای موجود یا مورد نیاز خود را روی آن بارگذاری کنند تا وزارت ارتباطات بیواسطه به آنها خدماترسانی کند.
دکتر خاکی صدیق درباره بسته رایگان اهدایی به استادان دانشگاهها نیز افزود: علاوه بر آنکه هرگونه ترافیک اینترنتی روی سامانههای دانشگاهی چه از سوی دانشجویان و چه از سوی استادان رایگان خواهد بود، بانک اطلاعات موجود از اعضای هیئت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی نیز در اختیار وزارت ارتباطات قرار گرفته است که اعضای هیئت علمی بتوانند دریافت کننده این بسته اهدایی باشند.
وی ادامه داد: البته استفاده از این بسته بنا به اعلام وزارت ارتباطات پیششرطهایی دارد از جمله آنکه خط تلفن به نام عضو هیئت علمی باشد و تلاش داریم در گام بعدی سایر مدرسان دانشگاهها از جمله مدرسان حق التدریس را نیز از این امکان بهرهمند سازیم. برای این منظور، پیشنهاد شده است در سامانهای که از سوی وزارت ارتباطات برای تکمیل اطلاعات سامانههای دانشگاهی در حال راهاندازی است، بخشی نیز برای تکمیل و بهروزرسانی اطلاعات همه مدرسان دانشگاهها ایجاد شود.
همچنین محمدجواد آذری جهرمی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ۱۴ مهر ماه جاری در توییتی درباره اینترنت دانشگاهها توضیح داد: سه بسته برای دانشگاهها، دانشجویان و اساتید وعده داده بودیم که از ابتدای مهر همه دانشگاههایی که وزارت علوم به ما اعلام کرده باشد، سایتهای آموزشی مورد نیازشان رایگان خواهد بود. بستهای هم برای دانشجویان و اساتید برنامهریزی کردهایم که فرآیند ثبتنام آن هم تا ابتدای مهر آغاز میشود. او همچنین از بستههای ۱۲۰ گیگابایتی برای اساتید دانشگاهها خبر داد.
وی در توییتر نوشت: اینترنت «رایگان» برای همه دانشجویان کشور، در هنگام استفاده از سامانههای آموزش مجازی دانشگاهها، از امروز فعال میشود. مشاهده لیست سامانهها فعلی مشمول طرح و همچنین ثبت نام سامانههای جدید توسط دانشگاهها از طریق سایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات میسر است.
ارایه بسته آموزشی رایگان به دانشجویان
آذری جهرمی همچنین اظهار کرد: پس از اینکه سامانه شاد برای دانشآموزان به صورت رایگان در سراسر شبکه ارائه شد، بسته اینترنتی مخصوص معلمان هم اختصاص یافت و تا ۱۵ مهر بسته مخصوص اساتید نیز فعال میشود و دیشب پس از مذاکرات فراوان با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بسته حمایتی از آموزش مجازی دانشجویان به سرانجام رسید. آن چیزی که مطابق این فهرست داریم از همه مجموعههای دانشگاههای سراسر کشور اعم از دولتی و خصوصی حدود ۱۱۰۰ دانشگاه است که سامانههای آموزشی توزیعشدهای برای خودشان دارند و روال آنها مانند آموزش و پرورش، متمرکز نیست.