کوچ معتادان و خلافکاران به ساعات اولیه شب
دیرباز روشنایی و حضور انسانها در اماکن مختلف به عنوان یکی از عوامل امنیت زا شناخته شده است، به عبارتی هر جا نور و روشنایی باشد، سهمی از امنیت برده است و اگر آن مکان پذیرای حضور انسانها هم شود، بیشتر به امنیت آن اضافه میشود.
به طور غریزی هم بسیاری از افراد در مکانهای تاریک و خلوت احساس ترس و ناامنی میکنند و به موازات آن در مکانهای روشن و یا شلوغ حس امنیت پیدا میکنند.
تجربه تاریخی هم نشان داده همواره راهزنان و بزهکاران برای تجاوز به دیگران مکانهای تاریک و خلوت را انتخاب میکنند، از همین روست که حذف پهنههای مسکونی از شهرها به عنوان یکی از عوامل امنیت زدایی از آنها به شمار میرود و مدیران شهری در سراسر دنیا برای کاهش فشار کاری نیروهای انتظامی و پلیس تلاش میکنند در مکانهای خلوت با ایجاد شرایطی که موجب روشنایی و حضور پرشمار افراد شود، امنیت را بدون بهره گیری از نیروی انسانی تأمین کنند؛ لذا هرگاه اقداماتی صورت گیرد که موجب گسترش تاریکی در شهر و خالی شدن اماکن مختلف از حضور انسانها شود، در اصل بستری برای جولان انواع جرم و بزهکاری ایجاد شده است.
شهر تهران با برخورداری از اماکن فروش متعددی که معمولا تا ساعت ۲۳ یا ۲۴ شب فعالیت میکنند به محض تعطیل شدن به یک باره از تحرک و پویایی میایستد و چنان سکون و سکوتی بر آن حاکم میشود که در برخی از نقاط آن مانند بازار تهران و یا خیابان جمهوری و خیابان ولیعصر(عج) پیاده راه رفتن در آن همراه با ترس میشود.
این وضعیت که شب مردگی نامیده میشود، بارها موجب انتقاد کارشناسان حوزه اجتماعی شده و مسئولان مربوطه خواستهاند که با جلوگیری از تغییر کاربریها مانع رشد شب مردگی و ایجاد ناامنی شوند.
لزوم چاره اندیشی برای تبعات ناشی از خاموشی زود رس
اما این روزها مسئولان ستاد کرونا تصمیمی گرفتهاند که در ظاهر به منظور جلوگیری از شیوع کروناست، اما نه تنها تأثیری در جلوگیری از شیوع کرونا ندارد، بلکه تبعات اجتماعی منفی نظیر کوچ بزهکاریهای مختلف از ساعات میانی شب به ساعات اولیه شب را داشته است.
اینکه ستاد ملی کرونا به هر دلیلی تشخیص داده برای کنترل کرونا باید ساعت کاری اصناف کاهش یابد، به دلیل تشخیص کارشناسان حوزه بهداشت و تبدیل شدن به قانون، قابل احترام است، اما برای تبعات منفی آن نظیر آنچه که ذکر شد هم باید چارهای اندیشید و برای خیابانهای خالی و تاریک فکری کرد، زیرا این فقط اصناف هستند که تعطیل شدهاند و بسیاری از افراد و به ویژه بانوان که در شرکتها و ادارات خصوصی کار میکنند، در آن ساعت تازه عزم منزل میکنند و اگر خلوتی و تاریکی خیابانها میتواند برای آنها موجب ترس و یا حتی خطر شود.
برخی از خیابانها یا محلات شهر تهران اساسا با نام بزهکاریهایی که در آن رواج دارند، شناخته شدهاند. کافی است حدود ساعت ۱۱ شب گذرتان به یکی از این محلات بیفتد تا ببینید، هنگام شب دریچهای رو به دنیایی دیگر در این محلات گشوده میشود که مملو از بوی فساد و تعفن است، مثلا میدان شوش یا دروازه غار بیشتر به پاتوق معتادان و فروشندگان مواد مخدر شناخته شده است یا خیابانی در شمال شهر که روزها بورس فروش کت و شلوار و تن پوشهای مردانه است، شب هنگام مکانی برای تن فروشی زنانی است که روسپی گری را انتخاب کردهاند.