چه زمانی برای عرضه دارا سوم به بورس مناسب است؟
حسین آقابزرگی کارشناس بورسبا اشاره به مهمترین هدف راه اندازی ای تی افهای دولتی بیان کرد: عرضه چنین صندوقهایی به منظور راهنمایی سرمایه گذاران نوپاست چرا که این صندوقها قابلیت نقد شوندگی دارند بنابراین ریسک خرید واحدهای آنها به مراتب کمتر از سهامهای دیگر است.
او ادامه داد: قرار است بعد از مدتی مدیریت این صندوقها به افراد واگذار و قید دولتی بودن از آنها حذف شود همچنین اگر سهامهای دولتی به صورت مستقیم عرضه میشد، بازدهی افزایش مییافت، اما ریسک سرمایه گذاری در آن کاهش مییافت چرا که صندوق ای تی اف دربرگیرنده مجموع چند سهم بوده و احتمال ریزش کلیه سهمها کم و در تضاد با قوانین است.
آقابزرگی سهام ای تی اف سوم دولتی را ارزشمند برشمرد و گفت: دولت قرار است سهامی را عرضه کند که با استقبال در بازار مواجه شود و هدف از وضع چنین قانونی کاهش تصدی گری و عرضه سهام مازاد دولت بوده است.
ترغیب سرمایه داران به خرید دارا سوم دلیل موجهی ندارد
این کارشناس اقتصادی افزود: با وجود ارزشمند بودن سهام دولت در سه بانک تجارت، ملت و صادرات، اما احتمال استقبال از خرید واحدهای این صندوق در شرایط فعلی کم است چرا که شرایط بازار بورس با سه ماه ابتدای سال متفاوت بوده با نگاه به شرایط خرید ای تی اف دوم دولت و مقایسه خرید آن با صندوق اول هم میتوان به این نتیجه رسید چرا که طبق آمارها تنها ۲۰ درصد از صندوق پالایش یکم به فروش رسیده بود.
او با اشاره به دلایل استقبال از صندوق دارا یکم بیان کرد: در ۳ ماه نخست سال جاری میزان تقاضا افزایش یافت و دولت در شرایط سبز پوش بودن بازار بورس مجموعهای از سهامهای ارزشمند خود را در ۳ بانک و دو شرکت بیمهای عرضه کرد بنابراین در حال حاضر وقتی سهمهای موجود در صندوقای تی اف سوم با استقبال مواجه نخواهند بود، اصرار بر اجرای این برنامه و ترغیب سرمایه داران برای سرمایه گذاری در آن هیچ دلیل موجهی ندارد.
آقابزرگی با بیان اینکه اکنون عرضه مضاعفی در بازار مشاهده میشود، گفت: ممکن است منابع نقد موجود در اقتصاد و بازار سرمایه متوجه این ای تی افها بشود سپس به منظور تامین خلاء نقدینگی دور باطلی ایجاد شود و مابقی سهامها آسیب ببیند و بازدهی صندوقهای دیگر کاهش یابد بنابراین اگر کماکان این برنامه به اجرا دربیاید ممکن است تجربه پالایش یکم تکرار شود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: ابتدا باید اصلاح قیمتها صورت پذیرد سپس شاهد عرضههای جدید باشیم چرا که در غیراینصورت تاثیر خود را به صورت منفی خواهد گذاشت و احتمال میرود به صورت غیرمستقیم عرضههای بعدی را هم تحت تاثیر قرار دهد بنابراین باید مسئولان اقتصادی، منافع ملی را اولویت کار خود قرار دهند.
لزوم تشکیل اتاق فکر اقتصادی برای اصلاح قیمت در بازار بورس
او با اشاره به ماجرای پرحاشیه عرضه صندوق پالایش یکم بیان کرد: برای عرضه این صندوق ابتدا مباحثی مبنی بر مخالفت یک وزیر شنیده شد که گویی میان دو مقام مسئول برای اجرای این سیاستها اختلاف نظر وجود دارد بنابراین برنامه ریزی برای عرضه به موقع سهامها همواره از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری خواهد کرد.
آقابزرگی اذعان داشت: انتظار میرود برای اجرای چنین سیاستهایی اتاق فکر اقتصادی متشکل از کارشناسان متخصص در این حوزه و مسئولان بازار سرمایه تشکیل شود تا برای انجام فرآیند اصلاح قیمت در بورس از نقطه نظرات متخصصان استفاده شود.
این کارشناس بورس تصریح کرد: در یک فضای کم رونق در اقتصاد کشور هر گونه پیش فروش محصول و عرضه در بازار سرمایه با استقبال مواجه میشود، اما بستر اصلی برای تحقق این امر، مثبت شدن بورس است که با توجه به وضع این روزهای بازار سرمایه، شرایط برای این عرضه سختتر خواهد بود.
مردم با دوگانگی در بازار بورس مواجه هستند
او با بیان اینکه اکنون مردم با دوگانگی در بازار بورس مواجه هستند، گفت: یک عامل تاثیر پذیری از انتخابات آمریکا و دیگری عوامل درونی اقتصاد کشور هستند که مورد اول تاثیر شگرفی بر بازار سرمایه ما نخواهد گذاشت چرا که حدود سه دهه میشود که با مسائل اینچنینی مواجه هستیم بنابراین آنچه که بیشتر بازار را تحت تاثیر قرار میدهد عوامل داخلی و رکود اقتصادی است یعنی عوامل درونی بیشتر از عوامل خارجی بازار را درگیر نوسان خواهند کرد.