چرا تهران تعطیل نمیشود؟
این ویروس مزمن امروز با تیغ برانی در دست در اطراف و اکناف شهر میتازد و قربانی میگیرد و همچون بختکی شوم و مخوف بر زندگی همه سایه انداخته است. همین شده که در این آخرین پاییز قرن چهاردهم خورشیدی دستکم روزی چهارصد تن از هموطنانمان جان بر سر بی مهاری این بیماری موذی میگذارند و باقی در دلهره و نگرانی از عاقبت این بیماری هولناک چشم انتظار سپری شدن این روزگار کژ و مژ مانده اند. شاید هم تنها راه و چارهای که بتوان برای کم کردن از بار آسیبهای بیماری کرونا سراغ گرفت همین باشد که همگان در قرنطینه بمانند و آمد و شدها به کمترین حد خود برسد.
تهران؛ چهارراه تبادل کرونا
سهم تهران هم از این آمارهای رسمی و غیر رسمی آنقدر هست که ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت لقب چهارراه تبادل کرونا را به پایتخت بحران زده کشورمان بدهد. حال، اما برای کنترل و مهار این سیر صعودی ابتلا و مرگ و میر چه باید کرد. از تدبیر و سیاست مدیران و مسوولانی که در کانون تصمیم گیریها نشسته اند نمیتوان به روشنی چیزی گفت، اما تا به اینجای کار دود سفیدی هم از ستاد فرماندهی مقابله با کرونا برنخواسته و اظهارات ضد و نقیض و متناقض پارهای از مسوولان هم سردرگمیها را به اوج رسانده است.
اما نگرانی بابت شرایط فعلی تهران و کشور وقتی رنگ هراس و آشفتگی به خود می گیرد که بشنویم سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به رسانه ها اعلام کرده در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۴۵۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و این یعنی بالاترین رکورد برای مرگ میر ناشی از بیماری کرونا.
گفته میشود یکی از دلایل افزایش آمار روزانه کرونا در کشور، افزایش تعداد تستهای تشخیصی است. در حالی که هنوز آمار تستها هیچ افزایشی نیافته و آنچه وزیر و معاونان وزارت بهداشت عنوان میکنند، این است که «به زودی» شاهد افزایش تعداد تستهای تشخیصی خواهیم بود.
بنابراین، میتوان نتیجه گرفت آنچه هر روز تحت عنوان جابجایی و رکوردشکنی آمارهای کرونا در کشور اعلام میشود، ناشی از عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی است.
محدودیتهای کرونایی در تهران از امروز
حلقه محدودیتهای کرونایی در استان تهران هر روز تنگتر میشود و طبق مصوبه ستاد مقابله با کرونا محدودیتهای جدید در پایتخت قرار است، از امروز ۲۰ آبان ماه به مدت یک ماه اجرایی شود، هنوز بسیاری از اصناف از اینکه باید امروز چه ساعتی تعطیل کنند و جزو چه گروههایی هستند، توجیه نشدهاند.
این در حالی است، که معاون نظارت بر اماکن عمومی فرمانده انتظامی تهران بزرگ در گفتگویی از برخورد پلیس با واحدهای صنفی اعلام شده که بعد از ساعت ۱۸ فعالیت کنند، برخورد خواهد کرد.
محدودیتها به کاهش تعداد مرگ و میرها میانجامد
فرمانده ستاد مقابله با کرونا استان تهران نیز که در خصوص این محدودیتها گفتگو میکرد، ابراز امیدواری کرد، این محدودیتها بتواند، تا یک ماه آینده درصد قابل توجهی از بستریها و مرگ و میرها را کاهش دهد.
علیرضا زالی ادامه داد: باید مداخلات ما جدی تر باشد، تا بتوانیم، با شیوع ویروس خطرناک کرونا مقابله کنیم.
محدودیتهای گروههای شغلی دو، سه و چهار در پایتخت از ۲۰ آبان
اظهار نظرها در خصوص محدودیتهای کرونایی با نوعی سردرگمی مواجه است، به عنوان مثال صبح روز گذشته استاندار تهران از ارائه پیشنهاد منع تردد از ساعت ۲۱ در تهران به وزیر کشور خبر داد و گفت: احتمالاً این طرح ۲۴ آبان اجرایی میشود.
اما این اظهار نظر ساعتی بعد توسط سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اصلاح شد و رئیسی گفت: هنوز تصمیمی در این خصوص گرفته نشده است.
انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران در خصوص نحوه اجرای محدودیتهای کرونایی گفت: از ۲۰ آبان ماه، پایان فعالیت همه مشاغل و صنوف، به غیر از مشاغل گروه یک، در تهران ساعت ۱۸ خواهد بود و این محدودیت تا ۲۰ آذرماه ادامه خواهد داشت.
استاندار تهران: تعطیلی بیتأثیر است
تعطیلی دو هفتهای پایتخت و میزان تأثیر آن در کنترل ویروس کرونا از دیگر مواردی است، که اظهارات ضدونقیض مسئولین را در پی داشته است و در حالی که معاون درمان ستاد مقابله با کرونا تهران، بسیاری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نیز رئیس شورای اسلامی شهر تهران و اعضا کمیته سلامت تهران خواستار تعطیلی دو هفتهای این شهر شدند، استاندار تهران آب پاکی را روی دست همه ریخت و روز گذشته در حاشیه جلسهای گفت: تعطیلی دو هفتهای پایتخت فعلاً در دستور کار قرار نگرفته است.
انوشیروان محسنی بندپی شناور کردن ساعت کاری ادارات برای برخی مراکز که حضور ارباب رجوع ندارند، را از راه حل های جایگزین برایی طرح تعطیلی پایتخت دانست و گفت: بررسیها نشان میدهد، که تعطیلی پایتخت تأثیر چندانی بر کنترل ویروس کرونا ندارد.
ادعای استاندار تهران مبنی بر اینکه «تعطیلی پایتخت تأثیر چندانی در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا ندارد.» در حالی مطرح میشود، که مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با بیان اینکه سرعت انتقال ویروس کرونا تا ۹ برابر افزایش یافته، در این خصوص گفته است: امیدواریم تعطیلی تهران مورد موافقت قرار گیرد، چرا که این تعطیلی برای جلوگیری از مرگ و میرهای ناشی از کرونا مفید خواهد بود.
استانداری ۳ بار درخواست تعطیلی تهران را داده است
پیش از این نیز مدیرکل مدیریت بحران استانداری تهران در گفتگویی، اذعان کرده بود، که: استانداری سه بار درخواست تعطیلی تهران را داده است، اما مورد موافقت قرار نگرفته است.
منصور درجاتی گفته بود: تعطیلی پایتخت تبعات فراوانی دارد و باید در نظر گرفته شود و در اختیار استانداری تهران نیست.
استاندار تهران موافق تعطیلی پایتخت است؛ ستاد ملی مقابله با کرونا مخالف
از سویی دیگر عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیز از موافقت استاندار تهران و مخالفت ستاد ملی مقابله با کرونا خبر داد و گفت: دو هفته پیش از تصمیم جمعی در جلسهای با حضور استاندار تهران، رئیس ستاد مقابله با کرونا تهران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، شهردار تهران و رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی برگزار شد، همگی مسئولانی که بدان اشاره کردم به لزوم اجرای قرنطینه دو هفته تهران اذعان داشتند.
محسن روحالامینی به تاکید استاندار تهران بر تعطیلی دو هفتهای تهران در این جلسات اشاره کرد و افزود: اما ستاد ملی مقابله با کرونا با این تعطیلی مخالفت کرده است، به طور جدی پیگیر تعطیلی تهران برای استراحت کادر درمان هستیم و پاسخ کافی درباره علت مخالفت با این طرح به نمایندگان داده نشده است.
البته اظهار نظرهای ضدونقیض در استانداری تهران برای بار اول نیست، که مطرح میشود و کسی در نهایت متوجه نشد، که استانداری تهران با تعطیلی دو هفتهای پایتخت موافق است و یا مخالف بوده و طبق ادعای استاندار «تعطیلی پایتخت تأثیر چندانی در جلوگیری از شیوع ویروس کرونا ندارد.»
ابعاد تعطیلی پایتخت به دقت بررسی شود
حالا شاهد موضع گیری های تند و تیزی از سوی برخی نمایندههای مجلس برای تعطیلی تهران و یا اجرای یک راه حل دقیق و با برنامه برای قطع زنجیره کرونا هستیم، عضو مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: باید ابعاد تعطیلی پایتخت به دقت بررسی شود، چرا که هدف کاهش ترددها است و همه بر این امر تاکید دارند، که باید از ترددها بکاهیم، اما آیا این کاهش تردد تنها در صورت تعطیلی میسر میشود؟
حسین حق وردی گفت: باید کارشناسان به سرعت و دقت ابعاد تعطیلی تهران را بررسی کنند و نظرات کارشناسی را مطرح کنند، اما در نهایت تصمیم گیرنده ستاد ملی مقابله با کرونا است.
انتظار تصمیمات دقیقتر از رئیس جمهور در خصوص کرونا داریم
یک عضو دیگر مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر قطع زنجیره کرونا گفت: باید تعطیلی تهران در قالب یک بسته کامل دیده شود و برنامهای برای کاهش ترددها و قطع زنجیره ویروس پلید کرونا اجرایی شود، اما در این بین میبایست، به فکر معیشت کارگران روزمزد، پیک موتوریها و دیگر اقشاری که از این حیث آسیب میبینند، بود.
فرهاد بشیری با بیان اینکه اگر تعطیلی بدون فراهم کردن تمهیدات لازم و یک جانبه اجرا شود، تأثیرات مناسبی نخواهد داشت، گفت: اگر پایتخت تعطیل شود، اما محدودیتی برای خروج و مسافرتها در نظر نگیریم، این تعطیلی نه تنها بی فایده است، که سبب انتشار بیش از پیش ویروس خواهد شد، از سویی دیگر اگر تعطیل نشود، باز هم شاهد انتشار روزافزون ویروس و خستگی کادر درمان هستیم.
وی گفت: امروز برای تصمیمگیری با کسی شوخی نداریم، باید ستاد ملی مقابله با کرونا با تصمیم کارشناسی شدهای هم به کنترل این ویروس منحوس کمک کند و هم معیشت مردم مورد آسیب واقع نشود، در ابتدای سال که همه دستگاهها جدی پای کار بودند، شاهد کنترل ویروس بودیم، اما باید قبول کرد، که مدتی کار راه رها کردیم و ضعیف عمل شد، امروز چشم همه به ستاد ملی مقابله با کرونا به ویژه رئیس جمهور به عنوان رئیس این ستاد است و انتظار اقدامات عاجل و تصمیمات سنجیدهتری از وی داریم.
در شرایطی که کرونا هر سه الی چهار دقیقه جان یکی از هموطنانمان را میگیرد، تعلل و اظهارات ضدونقیض مسئولان در تصمیمگیری از یک سو و اجرای قاطع از سوی دیگر و البته همراهی نکردن و عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی و پروتکلهای بهداشتی توسط برخی شهروندان توجیه ندارد.
بوی خطری هولناک
برای کامل کردن پازل روایت کرونا و تعطیل نشدن تهران ولی اسماعیلی نائب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گزینه مناسبی است. او که از اتفاقات چند روز اخیر سخت برآشفته و متغیر است وضع فعلی تهران را از هر جای دیگر دنیا اندوهبارتر می بیند: بر اساس فوتیهای چندروز اخیر و آمار شهرهای مختلف جهان تهران با بیشترین فوتیها به عزادارترین شهر جهان تبدیل شده است؛ این اتفاق نتیجه بی تدبیری و بیبرنامگی است و هر چه زودتر باید راه چارهای اندیشیده شود.
او وقت را برای رسیدگی به اوضاع آشفته تهران تنگ می بیند: با توجه به آمار بالای مرگ و میر و درخواست ستاد کرونا مبنی بر تعطیلی تهران انتظار میرود با یک برنامه ریزی منسجم هر چه سریعتر به داد مردم تهران رسید.
شرایط پیش آمده برای کشور و پایتخت آنقدرها ناگوار و بغرنج هست که نائب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس برای عتاب و شکایت از تصمیم گیرندگان هم چندان تحفظی نداشته باشد: نمیدانیم آقایان بر چه اساسی با تعطیلی تهران مخالفت کردند. هر روز در فوتیها رکورد میزنیم، دیگر دنبال چه رکوردی هستند!
اسماعیلی که انگار از وضع موجود کشور بوی خطری هولناک به مشامش رسیده باشد با زبانی گزنده و پر از کنایه حرف می زند: آنچه که مشخص است از جان مردم برای تصمیمگیران عوامل مهمتری هم وجود دارد. آقایان لجبازی میکنند، اما جان مردم بازیچه نیست که با تصمیمات اشتباه به خطر بیافتد.
آقای نماینده با همان لحن گزنده و پرطعنه اش برای حفظ جان مردم اعلام آمادگی می کند اما در عین حال خط و نشان هم می کشد: مجلس حتما وارد این ماجرا میشود. برای حراست و حفاظت از جان مردم باید از جان خود هم بگذریم. یک عده از ترس کرونا پشت درههای بسته تصمیم می گیرند. بهتر است چند روز داخل شهر باشند تا حداقل احساس خطر را تجربه کنند.
هر چه هست تهران تا اطلاع ثانوی تعطیل نخواهد شد و کرونا هم که فعلا تیغ تیز در دست مانند اجل معلق دور سر خودمان و زندگی هایمان میچرخد. میماند ما و روزهای آینده و اقدامها و تلاشهای دوباره و مسوولان و متولیانی که باید تصمیم بگیرند و تدبیری کنند برای تدارک ناخوشی این روزهایمان و امیدی که هرچند کمرنگ و نیمه جان، اما هنوز هست.