علت افزایش قیمت این روزهای مواد غذایی
طی چند روز گذشته بسیاری از صنایع تولید غذا و دارو مشکل در تامین مواد اولیه مواجه شدند. مواد اولیه مصرفی آنها اغلب مواد تولید داخل است که از طریق تعداد انگشت شماری پالایشگاه غلات در کشور تولید میشود.
پالایشگاه غلات محلی است که ذرت خام را به فراوردههای مورد نیاز برای تولید در بخشهای از جمله تولید الکل، مواد غذایی، دارو، کاغذ و هزار صنعت دیگر تامین میکند و حالا اغلب این نواد اولیه کمیاب شدهاند.
روغن به تولیدکنندگان شکلات نرسید!
جمشید مغازهای رئیس انجمن بیسکویت، شیرینی و شکلات با اشاره به مشکلات ایحاد شده تامین مواد اولیه اظهار کرد: علی رغم اظهار نظر مسئولان مبنی بر توزیع ۲۰ هزار تن روغن برای صنف و صنعت، اما هنوز توزیع صورت نگرفته است چرا که به دلیل نبود روغن خام وتعطیلی کارخانهها، ۱۰ تا ۱۵ روز زمان نیاز است تا روغن در کارخانههای روغن کشی تصفیه و بدست مردم برسد.
وی با اشاره به اینکه توزیع ۲۰ هزار تن روغن جوابگوی نیاز صنف و صنعت نیست، افزود: با توجه به پیک تولید و صادرات شکلات در ۶ ماهه دوم سال، در ماه ۳۰ تا ۴۰ هزار تن روغن مورد نیاز است، درحالیکه برای کل نیاز صنف و صنعت اعم از لبنیات، شیرینی و شکلات و ... ۲۰ هزار روغن تحویل داده میشود.
روغن ذرت تولید پالایشگاههای غلات یکی از انواع روغنی است که در تولید شکلات مورد استفاده قرار گرفته و امروز با کمبود مواجه شده است.
اواخر سال گذشته بود که مقرر شد فروش نهادههای دامی از جمله ذرت صرفا از طریق سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی انجام گیرد و تنها مجموعههای دارای مجوز از وزارت جهاد کشاورزی دارای کد خرید از بازارگاه هستند و همین سر مشاء مشکلی بزرگ شد و برای صنایعیکه تولید کننده مواد اولیه آنها ذرت است، تدبیری انجام نگرفته بود.
صنایع ذکر شده که صنایع پالایشی غلات نامیده میشوند اعتراض و پیگیری درباره این موضوع را آغاز کردند چرا که مواد اولیه مورد مصرفی آنها ذرت است و باید تامین شود تا برای صنایع مرتبط خوراک تامین کنند.
فروش مواد اولیه یک هزار تومان گرانتر به تولید کنندگان شکلات
در نهایت در جلسه ستاد تنظیم بازار مصوب شد که برای صنایع در سامانه بازارگاه دسترسی ایجاد شود و به ازای هر کیلوگرم ۱۰۰۰ تومان بیشتر از قیمت مصوب به آنان مواد اولیه به فروش برسد. اما تاکنون این مصوبه به نتیجهای نرسیده است و همچنان این صنایع در بلاتکلیفی وجود دارند. در نهایت با ادامه دار شدن مشکل این صنایع مجبور به متوقف کردن خطوط تولید خود شدند.
بعد از پیگیری خبرنگار باشگاه خبرنگار جوان فعالان این صنف که تعداد انگشت شماری هستند، اعلام کردند تا تدبیر و تامین مواد اولیه، خط تولید را روشن نمیکنند و سرنوشت هزاران کارگر آنان در هالهای از ابهام قرار گرفت.
علی اکبر نصیری، مدیرعامل یکی از این شرکتها در گفتوگو با خبرنگار حوزه صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: صنعت دانش بنیان پالایشگاه غلات بر پایه ذرت از صنایع بنیادی و کاربریهای فراگیر در صنایع الکل سازی، دارویی، خمیر مایه، غذای کودک، صنایع کاغذ و کارتن سازی، نساجی، آنزیمهای دامی، خوراک انسانی، خوراک دام وطیور، تولید اسید سیتریک، سوربیتول، مالتودکسترین و... است.
او بیان کرد: مصارف گسترده این محصولات در صنایع مختلف و کاربردهای وسیع آن بیش از ۷۰۰۰ شرکت را مخاطب دارد و تعداد ۵ شرکت پالایشگاهی در ایران حدود ۲۰۰۰ نفر تعداد اشتغال زایی با تولید حدود روزانه ۳۲۰۰ تن انواع محصولات را در ایران ایجاد کرده است. میزان مصرف ذرت در این ۵ شرکت پالایشگاهی حدود ۱.۱۰۰.۰۰ تن در سال است که حدود ۴۰% از آن مجدداً به زنجیره خوراک دام و طیور و آبزیان بر میگردد و در حدود ۲۰ درصد از محصولات تولیدی در صنایع الکل و دارویی و مابقی در صنعت کاغذ سازی، صنایع غذایی و لبنی مصرف میشود.