چوب حراج به خاک سرخ هرمز
جزیره هرمز، جزیرهای در ۱۷ کیلومتری خلیج فارس و بهشتی در جنوب کشورمان است؛ جزیرهای که با عبور از مسیر دریایی میتوانید کوههای رنگی آن را که عمدتا به رنگ قرمز، سفید، زرد و سبز هستند، مشاهده کنید.
منطقهای زیبا که امروزه به عنوان یک قطب گردشگری شناخته شده است، اما این روزها خبرهای خوبی از این منطقه شنیده نمیشود، از شایعه تا خبر انتقال و خرید و فروش خاک هرمز تا فروش خاک سرخ آن به عنوان ادویه برای طبخ ماهی و تهیه ترشی.
هنگامی که پا به جزیره هرمز میگذارید بوم گردانی را مشاهده میکنید که از سراسر کشور برای کارهای هنری به آنجا آمدهاند، بوم گردانی که برای کسب درآمد خود خاک زیبای هرمز را در شیشههای کوچک و بزرگ ریختهاند و آن را به فروش میرسانند.
در این جزیره زیبا غارهای نمکی وجود دارد که طبق گفته اهالی محلی این منطقه نمک آن را برای مصرف خوراکی و گاهی اوقات برای درمان استفاده میکنند؛ این برداشتها به مرور زمان آسیبهایی را به این منطقه وارد کرده است، آسیبهای زیست محیطی که میتواند خسارات غیرقابل جبرانی را وارد کند.
بهراد یکی از این بوم گردانی است که به گفته خودش هر سال در فصولی که گردشگر زیادی به این منطقه میرود به همراه سایر دوستانش برای کسب درآمد به این منطقه میآیند، او گلیم زیبایی پهن کرده و بر روی آن گردنبندهای هنری و شیشههای تزیینی متنوعی را قرار داده بود که با خاکهای رنگی هرمز پر شده بودند، او میگفت که گردنبندها دست ساز خودشان و این شیشهها با خاک هرمز پر شده است.
به او گفتم که این برداشتهای شما از خاک هرمز میتواند آسیبهای زیادی به محیط زیست این منطقه وارد کند که او در پاسخ این حرف من گفت: افراد زیادی هستند که این کار را انجام میدهند و تنها ما نیستیم، بومیهای این منطقه بیشتر از ما خاک هرمز را برداشت میکنند، حتی بعضیها میگویند که خاک هرمز به صورت عمده صادر میشود.
به هر حال برداشت از خاک هرمز به مرور زمان میتواند اثرات زیست محیطی مخرب و غیرقابل جبرانی را به همراه داشته باشد و حال صادرات خاک این منطقه اگر به معنای حقیقی واقعیت داشته باشد که خیلی مخربتر خواهد بود.
عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور چند روز پیش درباره صادرات خاک هرمز اظهار کرد: اصلا چنین اتفاقی نیفتاده است، خاکهای معدنی کشور همیشه صادر میشوند، اما خاک کشاورزی نه. خاک که طلا نیست آن را قاچاق کنند و صادرات خاک طبق قانون ممنوع است، جزیره هرمز هم خاکش کشاورزی نیست و اگر انتقال و برداشتی هم از این منطقه صورت گرفته، حتما با مجوز بوده است.
درست است که خاک طلا نیست، اما خاک هر منطقهای برای خود آن منطقه و اهالیاش قابل ارزش است و طبق گفته محیط زیست برداشت از خاک هرمز با مجوز همراه بوده است، حال مجوزی که اثرات مخربی برای محیط زیست دارد، چه ارزشی خواهد داشت؟