نظرسنجیها از ایالت انتخابات آمریکا چه میگویند؟
تنها کمتر از سه روز به موعد پایان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده و همچنان نتایج آراء در برخی از ایالتهای مهم که همواره بین دموکراتها و جمهوری خواهان دست به دست میشود، مشخص نیست. ایالتهایی مانند تگزاس، نیو همپشایر، آریزونا، فلوریدا، میشیگان، نوادا، ویسکانسین، جورجیا، آیوا، کارولینای شمالی، اوهایو، تگزاس، ویسکانسین و پنسیلوانیا همواره طی ادوار مختلف انتخابات نتیجه نامعلومی داشته و رقابت بین دموکراتها و جمهوریخواهان در آن بسیار داغ بوده است. البته در مقابل هم ایالتهایی هستند که به طور سنتی متعلق به یکی از احزاب آمریکایی هستند و آنها برای کسب آراء الکترال آن چندان نگرانی ندارند. به طور مثال ایالت واشنگتن از دیرباز متعلق به دموکراتها و ایالت اوکلاهوما هم بستر نفوذ جمهوریخواهان بوده است.
سیستم انتخاباتی در آمریکا بدین ترتیب است که در مجموع و برای هر ۵۰ ایالت این کشور ۵۳۸ رای الکترال در نظر گرفته شده، بنا به موقعیت، اهمیت، جمعیت و سایر متغیرهای مهم ایالتی، آرای الکترال میان ایالتها تقسیم شده است. در هر ایالت حزب پیروز تمام آرای الکترال را برای خود ثبت میکند. هر حزبی که بتواند حداقل ۲۶۹ + ۱ رای الکترال کسب کند، آنگاه اجازه دارد تا نامزد مورد نظر خود را راهی کاخ سفید کند.
ایالتهایی با وضعیت نوسانی یا اصطلاحا (Swing state) شمار زیادی از آرای الکتورال را تشکیل میدهد. آریزونا ۱۱ رای، فلوریدا ۲۹ رای، جورجیا ۱۶، آیوا ۶، میشیگان ۱۶، نوادا ۶، نیوهمپشایر ۴، کارولینای شمالی ۱۵، اوهایو ۱۸، پنسیلوانیا ۲۰، تگزاس ۳۸، ویسکانسین ۱۰ از مجموع ۵۳۸ آرای الکتورال را تشکیل میدهد. مجموع آرایی که دموکراتها و جمهوریخواهان تلاش فراوانی برای کسب آن انجام میدهند، معادل با ۱۸۹ رای الکتورال است. البته عمده این ایالتها با وضعیت نوسانی هم به یکی از دو نامزد گرایش دارند، همانطور که در تصویر زیر دیده میشود، ایالتهایی که با آبی و قرمز پررنگ نشان داده شدهاند، وضعیت مشخصی دارند. هر چقدر که از رنگ آنها کمتر شود، از قاطعیت آن کاسته میشود. البته این نتیجهگیری بواسطه نظرسنجیها انجام شده و قطعیتی در آن وجود ندارد.
تنها سه ایالت هستند که وضعیت کاملا نامشخصی دارند که با رنگ سفید نمایش داده شده است. سه ایالتی که تاکنون نظرسنجیها کاملا نزدیک به یکدیگر پیش رفته و هرگز نمیتوان تخمینی در این خصوص زد، ایالتهای «جورجیا»، «اوهایو» و «آیوا» است. مجموع آرای الکتورال این سه ایالت برابر با ۴۰ رای است.
دموکراتها هرچند بر اساس نظرسنجیها در سه ایالت فلوریدا، آریزونا و کارولینای شمالی پیشتاز هستند، اما این پیشتازی شکننده است و از دست دادن این ایالتها میتواند فوقالعاده برای این حزب گران تمام شود. مجموع آرای الکترال این سه ایالت برابر با ۵۵ رای است.
در آن سو ایالتهای تگزاس، مونتانا و آلاسکا اگر چه به جمهوریخواهان و دونالد ترامپ متمایلند، اما این پیشتازی کاملا شکننده است. مجموع آرای الکترال این سه ایالت بیش از ۴۴ رای است.
البته در این بین نظرسنجیهای سراسری بسیاری انجام شده که با توجه به ماهیت انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، چندان قابل استناد نیست و نظرسنجیهای ایالتی را شاید بتوان از این بابت دقیقتر خواند.
اما براساس نظرسنجیهای ملی دانشگاه کالیفرنیای جنوبی که روز دوشنبه هفته پیش منتشر شد، بایدن پیشتازی ۱۱ درصدی را تجربه میکند. ۵۳ درصد بایدن در مقابل ۴۲ درصد ترامپ. نظرسنجی مشترک موسسه (Investment's Business Daily) و موسسه (TechnoMetrica) نشان میدهد که جو بایدن نسبت به دونالد ترامپ رقیب جمهوریخواه خود ۷ درصد پیش است. هفته گذشته، یک نظرسنجی ملی دیگر از دانشگاه (Quinnipiac)، نشان میدهد که جو بایدن ۱۰ درصد پیش است.
در ادامه ضمن معرفی چندین موسسه برتر نظرسنجی در آمریکا، به بیان دیدگاه آنها در خصوص وضعیت آرا در ایالتهای پرنوسان خواهیم پرداخت تا بتوانیم خروجی این ایالتها را هر چند با یک ضریب خطایی تخمین بزنیم.