جمعیت سالمندی به سمت الگوی زنانه حرکت می کند
محسن شتی رئیس سلامت سالمندان وزارت بهداشت در نشست تخصصی در خصوص توانبخشی بهنگام دوران سالمندی که صبح امروز به همت سازمان بهزیستی کشور و به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد، گفت: سالمندان گروهی از جمعیت هستند که به واسطه شرایط خاصشان نیاز به مراقبت بیشتر دارند و اگر فکر میکنیم به اندازه ۱۰ درصد جمعیت کشور که دارند به آنها نمی رسیم و کم کاری میکنیم باید تجدید نظر کنیم. باید حداقل به اندازه نسبتی که در جمعیت دارند به آنها توجه کنیم و ۱۰ درصد توجه، تمرکز، منابعمان به آنها باشد در حالیکه این افراد بیش از ۱۰ درصد نیاز به توجه دارند. تعدد مشکلات روحی و جسمی و ناتوانیها و شرایط خاص اجتماعی و نیاز به مراقبت دارند.
وی ادامه داد: سالمندی در کشور الگوی با نسبت جنسی تقریباً مساوی دارد ولی دارد به سمت الگوی زنانه حرکت میکند. در تعدادی از استانها این اتفاق افتاده است و درصدی از سالمندان ما به واسطه فوت همسر و بخش کمتری به خاطر طلاق تنها هستند یعنی بدون همسر زندگی میکنند و به طور کلی ۱۷ درصد است اما این تعداد سالمند تنها در مردان کمتر و در زنان بیشتر است. حال اگر ببنیم که سالخوردگی زنانه میشود و سالمندانی که درصدی تنها زندگی میکنند در زنان بیشتر است ما متوجه مشکلات دیگری میشویم.
وی ادامه داد: مساله اینجاست که زنان سالمندی که همسر دارد از پوشش بیمهای بهتری برخوردار هستند و حتی بیمه تکمیلی بهتر دارند. یعنی هر چه به سمت سالمندان بی پناه تر میرویم کمتر حمایت میشوند. بیشتر سالمندان زن، زنانی هستند که شغل و منبع درآمدی ندارند و واقعیت این است که در سیستم بهداشتی و رفاهی باید یکبار دیگر نگاه کنیم و گروههای پر خطر تر را پیدا کنیم و در سیاست گذاری مورد توجه قرار دهیم.
وی بیان کرد: سالخوردهترین استان ما گیلان است که ۱۳ درصد سالمند دارد و سیستان و بلوچستان با داشتن ۴ تا ۵ درصد کمترین سالمندان را در کشور دارد. اگر ۱۲ درصد یک جمعیت سالمند باشد آن جمعیت سالخورده محسوب میشود. در نتیجه برخی استانها مثل گیلان ما وارد سالخوردگی جمعیت شده و نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی دارد.
رئیس سلامت سالمندان وزارت بهداشت بیان کرد: ما ۱۰ درصد سالمند در کشور داریم اما نکته دیگر هم این است که این ۱۰ درصد ۴ تا ۵ برابر نسبتشان دارند از خدمات درمانی و اشغال تخت استفاده میکنند. نزدیک ۴۰ درصد و در برخی استانها ۵۰ درصد تختهای بیمارستانی و مراقبتها را به سالمندان اختصاص میدهیم. یعنی به نسبتی که در جمعیت دارند در بیمارستانها از خدمات بستری بیشتری استفاده میکنند اگر با همین وضعیت پیش برویم در سال ۱۴۲۰ که ما دو برابر شدن جمعیت سالمندی را داریم با شرایط دشوار تری رو به رو خواهیم بود.
شتی اظهار کرد: ما ۴۰ سال طول کشید تا سالمندان مان دو برابر شود و ۲۰ سال طول میکشد تا سالمندان دو برابر شود و در مدت زمان کمتری باز هم این جمعیت دو برابر میشود مگر اتفاق دیگری در این میان بی افتد. در کشورهای پیشرفته ۱۲۰ سال وقت داشتند که جمعیت سالمندشان دو برابر شود و با منابع و زیرساختهایی که داشتند ۱۲۰ سال فرصت داشتند اما ما ۲۰ سال فرصت داریم برای مهیا کردن شرایط پس حواسمان باشد که وضعیت خوبی در شرایط سالمندی نداریم و زمان کمی هم داریم. امیدوارم بتوانیم با اقدامات به موقع عقب ماندگی را جبران کنیم. باید با چشم باز قدم برداریم تا بدانیم به کجا میخواهیم برویم. ضرر و آسیب زیادی دیدیم از برنامههای عملیاتی که روی هوا میماند.
رئیس سلامت سالمندان وزارت بهداشت بیان کرد: استانهای بسیار زیادی سالخوردگی شأن زنان میشود مثل همدان و بوشهر و در روستا نیز نصف استانهای کشور هنوز نسبت زنان سالخورده به مردان سالخورده ۵۰ به ۵۰ هستند پس سالخوردگی زنانه در شهرها دارد اتفاق میافتد.