تهران در محاصره کرونا
هشدارهای پی در پی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران و پزشکان درگیر بیماران کرونایی در بیمارستانهای پایتخت، حکایت از این واقعیت دارد که اوضاع تهران اصلاً خوب نیست و اگر دیر بجنبیم، فاجعهای ناگوار رخ خواهد داد.
روند صعودی بستریها و مرگهای کرونایی در دو سه هفته اخیر در تهران و البته چند کلانشهر دیگر کشور، موجی از ترس و نگرانی را در وجود کادر درمانی ایجاد کرده است. اما، واقعیت این است که توصیههای بهداشتی، گره گشا نبوده و میبایست از اهرمهای فشار برای برخورد با کسانی استفاده کرد که با سهل انگاریهای خود، جان دیگران را نیز در معرض خطر مرگ قرار دادهاند.
این در حالی است که هوا رو به سردی میرود و کم کم باید منتظر بیمارانی بود که با علائم آنفلوانزا و سرماخوردگی راهی مطبها و کلینیکها میشوند. در چنین شرایطی، متأسفانه میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در تهران به پایینترین حد خود رسیده است. به طوری که علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، گفته است که میزان استفاده از ماسک حدود ۵۵ درصد است.
وی همپنین به این نکته نیز اشاره کرده است که در برخی مناطق پرتراکم استان تهران و مراکزی از جمله مترو، امکان رعایت فاصله گذاری اجتماعی وجود ندارد.
پیام طبرسی رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، با عنوان این مطلب که بالاترین میزان بستری شدگان کرونایی از اولین روز شیوع ویروس در کشور تا به امروز در بخشهای آی سی یو، مربوط به روزهای اخیر است، گفت: تقریباً ظرفیت بخشهای مراقبت ویژه کشور در اشغال بیماران کرونایی قرار دارد و در آینده نیز هر تعداد تخت بستری به ناوگان درمان اضافه شود، به درمان بیماران کرونایی تعلق خواهد گرفت.
شهر و استان تهران در یک وضعیت کاملاً بحرانی به سر میبرد. تعداد مرگ و میر، ابتلاء و بستری به شدت افزایش یافته و در کمتر از ۱۰ روز عدد میزان فوتی، ابتلاء و بستری در تهران با آمار سه تا ۴ هفتهای در پیک دوم برابری میکند. از طرفی مطالعات نشان میدهد که رابطه مستقیمی میان میزان رعایت شیوه نامههای بهداشتی و ابتلاء به کرونا وجود دارد.
تهران در محاصره ویروس کرونا
اوج گیری کرونا در استان تهران و البته تعداد دیگری از استانهای کشور، باعث شد تا ستاد ملی مقابله با کرونا، این اختیار را به استانداران بدهد که با شرایطی که دارند، نسبت به ایجاد محدودیت و تعطیلی در استان مربوطه اقدام کنند. این گونه بود که استانداری تهران نیز از شنبه گذشته، محدودیتهای جدیدی را اعمال کرده است.
آمارها نشان میدهد که بیشترین ترددهای درون شهری مربوط به افراد شاغل در دستگاهها و سازمانهای مختلف بخشهای دولتی و خصوصی است. تمرکز ساختمانهای وزارتخانهها در پایتخت، یکی از علل افزایش ترددهای روزانه است. به طوری که قریب به ۷۰۰ هزار نفر شاغل در دستگاههای استانی و ملی، روزانه در تهران رفت و آمد میکنند. این در حالی است که سهم دانشگاهها، مدارس و دیگر اماکن و مجموعههایی که شامل تعطیلی یک هفتهای شدهاند، خیلی کمتر از تردد افراد شاغل است.
انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران، گفت: پیشنهادات مختلفی برای کاهش ترددها به وزارت کشور فرستاده شده است چرا که میزان تراکم جمعیت و تردد در تهران باید کاهش پیدا کند.
وی افزود: در این زمینه پیشنهاد دورکاری با توجه به حضور ۴۸۰ هزار کارمند ستادی و ۱۶۰ هزار کارمند ملی ضروری به نظر میرسد.
محسنی بندپی همچنین با اشاره به کاهش فاصله گذاری اجتماعی در وسایل حمل و نقل عمومی، گفت: میزان رعایت فاصله گذاری اجتماعی در مترو به طور میانگین ۳۵ درصد و در حوزه تاکسیرانی و اتوبوسرانی ۵۵ درصد است که با این شرایط نیازمند اقدامات مناسب برای کاهش فاصله گذاری اجتماعی هستیم. همچنین، نظارت بر فعالیت اصناف و پاساژها باید تشدید شود چرا که برخی از آنها پروتکلهای بهداشتی را جدی نمیگیرند.
پیش از اینکه محدودیتهای جدید کرونایی در استان تهران اعمال شود، علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، خواستار تعطیلی یک هفتهای تهران شده بود.
وی با اشاره به اوضاع خطرناک کرونا در استان تهران، نسبت به افزایش بستریها و مرگهای بیماران کرونایی هشدار داده و گفته است که تهران باید حداقل یک هفته تعطیل شود.
در همین حال، ناهید خداکرمی عضو شورای اسلامی شهر تهران، تعطیلی دو هفتهای تهران برای گذر از بحران کرونا را خواستار شده است.
به نظر میرسد که تعطیلی یک هفتهای مدارس، دانشگاهها، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، زبانسراها و سایر آموزشگاهها و کتابخانهها، سینماها، سالنهای تئاتر، موزهها و باغ موزهها، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی، باشگاههای ورزشی، کافهها و قهوه خانهها و چایخانهها، مراکز تفریحی، استخرهای سرپوشیده و باشگاههای بدنسازی، شاید در نگاه اول باعث شود باور کنیم که با این محدودیتها، اوضاع بحرانی تهران کنترل خواهد شد. اما، واقعیت این است که در روزهای کرونایی، کمتر شاهد رفت و آمد به مراکز تفریحی هستیم. خالی بودن صندلیهای سینماها در هنگام نمایش فیلم، گواه بر این ادعا است. در عین حال، وقت گذرانی در مراکز خرید، پاساژها و مجتمعهای تجاری، بیشتر از سایر اماکن، چشمها را مینوازد. یعنی اینکه مردم وقت خود را با حضور در مراکز خرید سپری میکنند.
سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، در تشریح وضعیت کرونایی استان تهران، گفت: پس از گذر از خیز اول بیماری در اسفند ۹۸ و خیز دوم در تیر ۹۹ در استان تهران، از اوایل شهریور نمودار موارد ابتلاء و بستری روزانه در استان مجدداً روند صعودی به خود گرفته و شیب صعودی موارد ابتلاء و بستری در استان تهران به شکل نگران کنندهای در حال امتداد است.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان تهران ۴۶ درصد گزارش شده است که پایینتر از میانگین کشوری است. همچنین طبق بررسیهای صورت گرفته، استفاده از ماسک توسط مردم استان تهران در مراکز و اماکن عمومی ۵۹ درصد و در وسایل نقلیه عمومی ۵۰ درصد است. همچنین میزان استفاده از ماسک توسط کارمندان ادارات و بانکها ۷۹.۴ درصد و صنوف و صنایع ۴۵ درصد گزارش شده است که میزان استفاده در این دو گروه یاد شده در استان، پایینتر از میانگین کشوری است.
علیرضا زالی رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به آخرین وضعیت کرونا در این استان، اظهار داشت: علی رغم تأکید و تصریح ستاد ملی کرونا و ستاد کرونا در استان تهران بسیاری از تخطیها صورت گرفته است.
وی ادامه داد: با توجه به جلسه دیروز با وزارت کشور و استانداری تصمیم گرفته شد تا با اعمال قوانین مربوطه و جرایم بازدارنده، زمینه لازم برای رعایت مسائل مربوط فراهم شود.
رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با تأکید بر ضرورت توجه مردم به رعایت مسائل و پروتکلهای بهداشتی، بیان داشت: مردم در این خصوص خود باید مشارکت داشته باشند و موارد تخطی شده را به معاون بهداشت در دانشگاه های علوم پزشکی و ستاد مقابله با کرونای استان اعلام کنند.
زالی با بیان اینکه اعمال محدودیتهای یک هفتهای در تهران در تعطیلیهای کنونی تا یک هفته دیگر باید استمرار داشته باشد، چرا که یک هفته از لحاظ اپیدمیولوژیک تاثیری در روند کاهش شیوع بیماری ندارد، گفت: حداقل اعمال محدودیتها باید دو هفته باشد و امیدواریم یک هفته دیگر نیز تمدید شود.
وی با اشاره به اعمال جرایم علیه تخطی کنندگان در موضوع رعایت دستورالعملهای بهداشتی، ابراز داشت: نامهای استانداری تهران خطاب به وزیر کشور و بهداشت نوشته است مبنی بر اینکه جرایمی برای خودروهایی که غیر بومی هستند و تردد میکنند اعمال شود.
رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به اینکه ۵۵ درصد تهرانیها از ماسک استفاده میکنند، تصریح کرد: این میزان در مناطق متراکم و دارای جمعیت بیشتر به زیر ۳۵ درصد هم میرسد.
زالی با اشاره به اینکه استفاده از ماسک شرط لازم برای پیشگیری از ابتلاست، خاطرنشان کرد: شرط کافی و مهم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی است؛ اگر چه ماسک کمک کننده است اما راه حل قطعی نیست.
وی اضافه کرد: مردم میتوانند موارد عدم رعایت پروتکلها را به معاونین بهداشت دانشگاهها و همچنین به سامانه ۱۹۰ اعلام کنند.
رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران متذکر شد:متاسفانه تعداد فوتیها در ۲۴ ساعت گذشته در تهران که با تشخیص کرونا فوت شدهاند ۱۱۶ نفر بودند که البته بر اساس معیارهای ما کسانی بر اثر کرونا فوت میکنند در پرونده بالینی آنها تست پی سی آر مثبت الصاق باشد و ۷۰ نفر از مجموع ۱۱۶ نفر آنها کرونا مثبت بودهاند.
بر همین اساس، استاندار تهران، از اجباری شدن استفاده از ماسک از درب منزل خبر داده و گفته است که از هفته آینده استفاده از ماسک از درب منازل در استان تهران اجباری خواهد شد و بر اجرای این دستورالعمل به شدت نظارت میشود.
اما، سوال اینجاست که چگونه میخواهیم بر اجباری شدن استفاده از ماسک از درب منزل نظارت کنیم. یعنی استانداری تهران آنقدر اهرم نظارتی قوی دارد که بتواند تردد تک تک مردم را رصد و با متخلفان برخورد کند. به نظر میرسد که امکان برخورد قهری وجود ندارد و میبایست بر روی فرهنگ استفاده از ماسک، بیشتر کار کنیم.
چرا مدارس در این روزهای کرونایی دایر است؟!
در گذشته یعنی تا قبل از ماجرای کرونا، هر وقت اعلام میشد که مدارس تعطیل است، به این معنا بود که همه کسانی که در مدرسه حضور مییایند تعطیل هستند و درهای مدرسه هم بسته است. به عبارت دیگر هم دانشآموزان، هم کادر مدرسه یعنی معلمان، مدیر و نیروهای اداری تعطیل میشدند.
اما این روند حالا تغییر کرده است و وزیر آموزش و پرورش تأکید دارد که نباید درهای مدرسه بسته شود مگر اینکه شرایطی ایجاد شود که همه ادارات تعطیل باشند و در آن صورت، مدارس هم تعطیل میشوند. همان زمان که در دوران شیوع کرونا یعنی اسفند سال گذشته، مدارس تعطیل شد، اعلام شد که بخشی از کادر اجرایی باید در مدرسه حضور یابند و برخی هم نسبت به این موضوع گلایه داشتند. برخی از مخاطبان خبرگزاری فارس هم در سامانه فارس من با ثبت سوژهای با عنوان «چرا با شیوع کرونا معلمان در مدارس حضور دارند؟» خواستار پیگیری شدند.
وزیر آموزش و پرورش: هیچوقت از تعطیلی مدارس صحبت نمیکنیم
مقرر شد تمام مدارس کشور برخلاف شیوهنامه پیشبینی شده و وضعیتهای سهگانه، دایر شوند و حضور دانشآموزان در مدارس اختیاری باشد؛ به عبارت دیگر آموزشهای حضوری، تلویزیونی و مجازی برای دانشآموزان در نظر گرفته شد و دانشآموزان میتوانستند به اختیار از یکی یا همه امکانات استفاده کنند. وزیر آموزش و پرورش هم بارها و بارها در جلسات متعدد اعلام کرد که درباره وضعیت کرونا و بسته شدن مدارس، تنها ستاد مدیریت بیماری کرونا تصمیمگیری میکند و آموزش و پرورش تابع تصمیمات این ستاد است.
با شدت گرفتن شیوع بیماری کرونا، مقرر شد که مدارس پایتخت و تعدادی از اماکن دیگر تعطیل شوند اما این تعطیل شامل حامل کادر مدرسه نشد؛ محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش درباره تکلیف کارکنان و مدیران مدارس در تعطیلی یک هفتهای مدارس، گفت: «ما هیچوقت از تعطیلی مدارس صحبت نمیکنیم؛ از حضور یا عدم حضور دانشآموزان صحبت میکنیم یعنی اگر ستاد ملی مدیریت کرونا اعلام کند که کلاسهای درس حضوری نباشد و تعطیل شود، دانشآموزان به مدرسه نمیآیند؛ وقتی دانشآموزان به مدرسه نمیروند، معلمانی که خدمات آموزشی به آنها ارائه میکنند هم میتوانند از طریق مدرسه و هم میتوانند از خانه خودشان، خدمات آموزشی مجازی را ارائه کنند اما مدرسه باز است و مانند بقیه ادارات و مراکز خدماتی کشور است یعنی هر زمانی که مراکز خدماتی کشور بسته شود، مدارس هم در آن شرایط هم مجاز هستند که تعطیل شوند».
مدرسه جایگاه ارتباط بین مدیریت مدرسه، دانشآموزان، خانواده و ستاد است
در نگاه جدید آموزش و پرورش، مدرسه تعطیل نمیشود بلکه این دانشآموزان هستند که در مدرسه حضور دارند یا ندارند. نگاه به مدرسه تغییر کرده است.
وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: «مدرسه کانون ارتباط ما محسوب میشود و جایگاهی است که بین مدیر و معلمان، ستاد و مدیریت مدرسه و بین خانواده و مدرسه ارتباط برقرار میشود پس مدرسه باز است و هر زمانی که ستاد ملی کرونا اعلام کند که مدارس تعطیل است، دانشآموزان به صورت مجازی آموزش میبینند؛ البته حضور دانشآموزان در مدرسه اختیاری است و هر زمانی که والدین ترجیح دهند که از آموزش غیرحضوری استفاده کنند، هیچ منعی نیست و ما خدمات لازم را به آنها ارائه دهیم».
وی در پاسخ به این پرسش که «موردی داشتیم که مدارس به دلیل ابتلای دانشآموزان و معلمان به دلیل کرونا تعطیل شود؟»، گفت: «خیر؛ چند مورد وزارت بهداشت برای رعایت پروتکلها تذکر داده است که انجام شده است؛ 116 هزار مدرسه داریم و اعلام کردیم که اگر در مدرسهای فردی کرونا گرفت، آن مدرسه بدون اعلام ستاد ملی کرونا، دو هفته تعطیل خواهد بود؛ اگر معلم و دانشآموزی علائم کرونا داشت، حتما به مدرسه نرود اما گزارشی که ما به دلیل شیوع کرونا تعطیل کرده باشیم، نداشتیم».
بر این اساس مدارس کشور دایر هستند و فقط در شرایطی که سلامت دانشآموزان به خطر بیفتد، مدرسه تعطیل میشود چرا که مدرسه دارای جایگاه ویژهای است.