چرا وزیر خارجه سوئیس به ایران سفر میکند؟
روابط سیاسی ایران و سوئیس پشتوانه صد ساله پیدا کرده است و در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و بعد از توطئههایی که آمریکا علیه نظام و انقلاب ما انجام داد، عملا سوئیس نقش حافظ منافع آمریکا در ایران را بر عهده گرفت. اکنون شاهد سفر «ایگناتسیو کاسیس» وزیر امور خارجه این کشور به تهران هستیم. کاسیس که از سال ۲۰۱۷ مسئولیت وزارت خارجه سوئیس را برعهده دارد، تا پیش از این به تهران سفر نکرده است.
شاید وقتی نام سوئیس میآید یا صحبت رایزنی مقامات تهران و برن می شود، خیلیها آن را به عنوان یک کشوری حامل پیام از سوی آمریکا برای ایران، به یاد بیاورند، اما کشور سوئیس طی سالهای اخیر به ویژه از زمان خروج واشنگتن از برجام سعی کرده است، نقشی را برای کاهش تنشها میان تهران و واشنگتن ایجاد کند.
اما متاسفانه به دلیل نوع رفتار دولت آمریکا، استراتژیها و تاکتیکهایی که این کشور در قبال ایران اتخاذ کرده است، سوئیس در مسیر کاهش تنش بین تهران و واشنگتن کاملا ناموفق بود. از سوی دیگر پیام جمهوری اسلامی ایران، پیام قاطعی بود که تاکنون به دیپلماتهای سوئیسی مخاطره شده است، به این معنا که تهران از حقوق خود و توافقات بین المللی کوتاه نخواهد آمد و با هرگونه عهدشکنی طرف مقابل هم برخورد خواهد کرد.
چرا کاسیس به ایران میآید؟
بر اساس اعلام وزارت خارجه سوئیس، این سفر به مناسبت بزرگداشت یکصدمین سالگرد روابط دیپلماتیک میان ایران و سوئیس انجام میشود.کاسیس در این سفر علاوه بر گفتوگو درباره موضوعات دوجانبه نظیر کانال مالی سوئیس درباره اقلام بشردوستانه، با مقامات ایران درباره تحولات فعلی در خصوص توافق هستهای و اوضاع در خاورمیانه نیز رایزنی خواهد داشت.
کارشناسان سفر وزیر خارجه سوئیس را از این جهت حائز اهمیت دانسته اند که این کشور حافظ منافع آمریکا در ایران بوده و معمولا واشنگتن از طریق این کشور پیغامهای خود را به تهران ارسال میکند.
حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، معتقد است که این سفر در چارچوب وساطت مالی سوئیس بین اتحادیه اروپا با ایران قابل تجزیه و تحلیل است، از آنجایی که سوئیس یکی از کشورهای مهم اتحادیه اروپاست و حلقه اتصالی بین ایران و اروپا تلقی میشود، لذا این سفر میتواند گشایش تبادل مالی در چارچوب اینستکس ایجاد کند.
او همچنین میگوید که سوئیس در گذشته هم در بسیاری از مشکلاتی که میان ایران و اتحادیه اروپا رخ میداد، وساطت کرده است و بسیاری از مسائل را به لحاظ سیاسی و مالی حل میکرد، لذا به نظر میرسد که سفر وزیر خارجه این کشور به ایران با توجه به شکست اخیر آمریکا در فعالسازی مکانیسم ماشه میتواند پیامد خوبی داشته باشد.
غفاری کارشناس مسائل اروپا هم در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت که آمریکا بعد از خروج از برجام از طریق کشورهای واسطهگر دیگری جز سوئیس، مانند ژاپن و عمان پیامهایی را برای ایران فرستاد و از تهران خواست تا تن به توافقات فرابرجامی دهد که قطعا پاسخ جمهوری اسلامی ایران به این موضوعات مشخص بود، هست و خواهد بود.