تجربه ریزش بورس در سال ۹۲ امسال تکرار می شود؟
بررسیهای صورت گرفته نشان از آن دارد که ریزش بزرگ بورس در سال ۹۲ به عوامل بنیادی و واقعی اعم از تغییرات قیمت نفت و ارز یا عوامل غیرواقعی و هیجانی باز میگردد، البته در مجموع بیشتر ریزشها تحت تاثیر هیجانات بوده و دوام چندانی نخواهند داشت. بهطوریکه بعد از دوره کوتاه مدت شاهد بازگشت بازار به مدار مثبت خواهیم بود.
اوضاع بازار بورس در سال ۹۲
در سال ۹۲ شاهد چهار ریزش بزرگ در بازار بورس بودیم به طوری که می توان به اُفت ۲ هزار و ۳۸۸ واحدی معادل ۷۲/ ۲ درصدی شاخص پس از حباب قیمتها در دی ماه این سال اشاره کرد که دامنه تاثیر این موضوع آنچنان تاثیرش در بازار زیاد بود که ریزش بزرگ دیگری نیز در فروردین سال ۹۳ رقم زد، به گونهای که شاخص در فروردین ماه ۹۳ با کاهش ۰۷/ ۲ درصدی مواجه شد.
ریزش شاخص در سال ۹۲ دلایل مختلفی داشت که می توان به آنها اشاره کرد، این عوامل عبارت اند از:
۱: اجرای نامشخص فاز دوم هدفمندی یارانهها و ابهامات فراوان در خصوص تاثیرات اجرای آن بر صنایع؛ بنابراین ریسک ناشی از کاهش سودآوری شرکت ها، گریبان بخش اعظمی از بازار سرمایه را گرفت.
۲: افزایش نرخ سود سپرده بانکی باعث جا به جایی منابع مالی جامعه از بخش سرمایه گذاری به سمت سپردههای بانکی، تقاضای سهام را کاهش داد و در نتیجه شاخص را نزولی کرد.
۳: نامشخص بودن فرآیند حمایتی "صندوق حمایت و توسعه بازار سرمایه " یکی دیگر از عوامل بوده است؛ چون به رغم اینکه مجوز شورای عالی بورس برای راه اندازی صندوق با وعده ورود نقدینگی قابل توجهی صادر شده بود، اما به نظر میرسید که حمایت اصولی و موثر از بازار سرمایه توسط این صندوق صورت نگرفته و سیاستهای عملی و اقدامات به کار رفته در جهت حمایت از بازار سرمایه کاملاً موردی بوده است.