صلح هرمز؛ پایانی بر حضور نیروهای فرامنطقهای در خاورمیانه
تنش زدایی به بحث روز در مجامع داخلی و بین المللی بویژه منطقه غرب آسیا تبدیل شده است.
از کنفرانس امنیتی مونیخ گرفته تا دیدارهای وزرای امور خارجه هلند و اتریش با ظریف، همگی یک محور مذاکراتی مشترک تحت عنوان مقابله با تنش ها در منطقه داشتند. تهران به عنوان یکی از بازیگران اصلی غرب آسیا، تلاش های زیادی را در راستای تنش زدایی از منطقه انجام داده که مهم ترین آنها را می توان نشست آستانه و طرح صلح هرمز دانست.
روحانی رئیس جمهور کشورمان در سفر به نیویورک و شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، «طرح صلح هرمز» را برای برقراری ثبات در منطقه پیشنهاد داد؛ در این طرح علاوه بر کشورهای منطقه از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل هم دعوت شده است تا در گفتوگوی جمعی برای رسیدن به صلح پایدار و دراز مدت مشارکت کنند. طرحی که ارائه آن به منظور مقابله با دخالت های خارجی در منطقه انجام شد؛ چراکه به باور ما تمامی مسائل خارمیانه راه حلی داخلی داشته و خروج نیروهای فرامنطقه ای بزرگترین کمک به حل تنش های کنونی منطقه خواهد بود.
صلح هرمز و امنیتی که در دستان کشورهای خاورمیانه خواهد بود
روحانی رئیس جمهور کشورمان، طی سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیشنهاد ایجاد ائتلاف امنیتی در خلیج فارس را داد که موسوم به ابتکارعمل صلح هرمز یا طرح امید است.
گفته شده در این طرح از تمام کشورهای ساحلی خلیج فارس و منطقه هرمز دعوت به عمل می آید و تا کنون هم سه کشور به این طرح پاسخ مثبت داده اند؛ اما نام آنها فاش نشده است.
بر اساس توضیحاتی که مسئولان کشورمان ارائه کرده اند می توان گفت که اگر چه این طرح متمرکز بر امنیت منطقه است؛ اما موضوعات سیاسی و اقتصادی را هم در بر خواهد گرفت.
به گفته سید عباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان، این طرح بر امنیت مشترک ایران و کشورهای همسایه مبتنی بر پایبندی به اصول مشترک از جمله خودداری از تهدید به استفاده از زور، حل بحرانها به شکل مسالمت آمیز، احترام به حاکمیت کشورها، خودداری از دخالت در امور داخلی کشورها و حق تعیین سرنوشت ملتها تاکید دارد.