وحدت به معنای دست برداشتن از اعتقادات نیست
تفکر و نظریه وحدت میان مذاهب اسلامی نه فقط در عمر چهل ساله انقلاب اسلامی، بلکه سالها پیش در اندیشه دانشمندان و دلسوزان وجود داشته است؛ اکنون در دوره بلوغ انقلاب اسلامی و جهانشُمولی اسلام، بازخوانی و بازتعریف وحدت امری مهم و ضروری به نظر میرسد. از این رو در گفت و گو با دانشمندان و پژوهشگران دینی به بیان نظرات آنها پرداخته ایم تا مسیر جدیدی در ارائه نظریه و ضرورت وحدت باز شود.
هفته وحدت باید زیرساخت عقلانی اعتقادی در ذهن امت اسلام داشته باشد
حجتالاسلام سید محمدباقر علمالهدی استاد فلسفه و کلام، با بیان اینکه هفته وحدت باید یک زیرساخت ارزشمند اعتقادی و اجتماعی در ذهن مردم به ویژه ایرانیان و امت اسلامی داشته باشد، گفت: ایجاد وحدت به معنای دست برداشتن از اعتقادات ارزشمند نبوده؛ قرآن همه مردم و امتها (به ویژه امت اسلام) را به اندیشه و بهرهوری از سخنان خوب دعوت کرده است. انسان با پناه بردن به اردوگاه عقل و استدلال میتواند مواضع عقیدتی خود را سامان بدهد.
این پژوهشگر دینی با اشاره به اینکه بحثهای مذکور باید در جهت کشف حقیقت و واقعیت موضوع باشد، گفت: خداوند در قرآن کریم میفرماید فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ (۱)؛ بشارت ده به بندگان که سخن را بشنوند و به نیکوتر آن عمل کنند.
رئیس مؤسسه آموزش عالی و حوزوی قاسم بن الحسن(ع) ادامه داد: برای عمل به این موضوع، برادر اهل سنت باید تمام ذهن خود را تخلیه کند و همه آنچه را که آموخته و دریافت کرده از ذهن بیرون کند؛ پس از آن دقیقاً تمام مستندات و فرمایشات پیامبر اکرم (ص) و آیات قرآن را بدون هیچ تعصب و دخالت دادن قومگرایی مرور کند تا حقایق به دست آورده را متواضعانه بپذیرد.
حجت الاسلام علمالهدی افزود: در مقابل، یک برادر شیعه هم باید تمام ذهن خود را از آنچه آموزش دیده، تخلیه کند و با همکاری یک کارشناس دینی، مذهبی و تاریخی مطمئن و حقیقی، طرحی نو برای اعتقاداتش بیندیشد و با چنین ذهنیتی، اقدام به بازسازی فکری و اعتقادی کند؛ این همان دستور قرآن است. وقتی وارد فاز مبارزه فکری، عقیدتی و اندیشهای میشویم، به اشتباه بیش از آن که در پی کشف حقیقت برآییم، در مقام زمین زدن حریف یا طرف مقابل قرار میگیریم.
او گفت: پس از دستیابی به حقیقت، باید دستاوردها را در مقایسه تطبیقی قرار داد تا به راحت
افزودن دیدگاه جدید