پشت پرده افزایش قیمت دلار؛ سیاسیون تصمیم میگیرند یا مشاورین اقتصادی؟!/ نرخ واقعی دلار چقدر است؟
قیمت دلار در روزهای اخیر همچنان شاهد ثبت رکوردهای تازه است تا جایی که به بیش از 5500 تومان رسید و جای تعجب آنجاست که هنوز دولتمردان به این آشفته بازار واکنش رسمی نشان ندادهاند.
البته اکبر ترکان زمانی که دلار از 5200 تومان عبور کرد در گفتوگویی از این افزایش قیمت حمایت کرد و گفت: اینکه قیمت دلار بالا رفت کار خوبی بود چارهای نبود چون آن موقع مصنوعی قیمت دلار را پایین نگاه داشته بودند، وقتی سطح عمومی قیمتها بالا میرود دلار هم بالا میرود. نمی شود تقاضای عمومی قیمتها بالا رود اما دلار بالا نرود چرا که این موجب شکست اقتصاد می شود.
اظهارات مشاور رئیس جمهور درحالی مطرح شد که قبلاً شخص رئیس جمهور اعلام کرده بود که دولت به هیچ وجه دنبال گرانی دلار نیست و زمانیکه دلار به مرز 4800 تومان رسیده بود، آقای روحانی ضمن رد این قیمت برای دلار در بازار آزاد به مردم اطمینان داده بود که خیالتان بابت دلار راحت باشد.
اما در ادامه توضیحات جمشید پژویان - اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه را در این خصوص میخوانیم:
چه کسانی امروز دلار میخرند؟
کسانی که در حال حاضر دلار میخرند دو گروه هستند یک گروه کسانی هستند که نیاز به دلار دارند به عنوان مثال برای اینکه واردات میکنند و دلار را زودتر خریداری میکنند تا به گفته خودشان با قیمتهای بیشتر آینده مقابله کنند.
گروه دوم هم کسانی هستند که داراییهای دیگر خود را به دلار تبدیل میکنند. ازجمله سپردههای بانکی و سپردههایی که در صندوقهای سرمایهگذاری دارند.
این گروه درواقع با کاهشی که در چند ماه گذشته ازسوی بانک مرکزی در نرخ سود بانکها ایجاد شد، نگران هستند که این سود باز هم بخواهد کاهش پیدا کند، چراکه بخش عمدهای از مردم در سالهای اخیر دارایی هایشان را به صورت سپردههای بانکی گذاشته بودند.
در کنار دلار باید انتظار گرانی طلا هم داشته باشیم زیرا این دو همیشه تحت تاثیر یکدیگر و به راحتی قابل تبدیل هستند.
سیاسیون تصمیم میگیرند یا مشاورین اقتصادی؟!
توضیحاتی که گفته شد در کوتاه مدت ناشی از مناسبات سیاسی و مسائلی است که در واقع خارج از بحث سیاست گذاری اقتصادی است و بخشی هم که درمورد کاهش سود بانکی است، آن هم تحت فشارهای سیاسی بیشتر قرار دارد.
اینکه سود سپردهها 2 ، 3 درصد دیگر هم کاهش پیدا کند نقشی اصلا در سرمایهگذاری در بخش صنعت و تولید ندارد بلکه باعث فرار سپرده از بانکها و فشار بیشتر بر روی بازار ارز و طلا میشود.
با تمام این تفاسیر معلوم نیست که آیا اینها سیاسیون هستند که این تصمیمات را در دولت میگیرند و یا مشاورین اقتصادی هستند، که بعید میدانم مشاورین اقتصادی باشند بلکه بیشتر مسئولیت متوجه کسانی است که اصلاً اقتصاد نمیدانند و در دولت و جاهای دیگر حکومت دارای قدرت و فشار هستند.
تاثیر احتمال خروج آمریکا از برجام بر بازار ارز
پژویان درخصوص احتمال خروج آمریکا از برجام در روز ۲۲ اردیبهشت ماه و تاثیر آن بر بازار متلاطم ارز گفت: کاملا آشکار است مسئلهای که امروز در بازار ارز شاهد آن هستیم، بخش عمدهای از آن مربوط به تهدید بازگشت تحریمها و حتی تشدید آن به وسیله آمریکاست.
طی ماههای اخیر، رییس جمهور آمریکا موفق شده حداقل کشورهای اصلی و عمده اروپایی یعنی آلمان، انگلیس و فرانسه را با خود همراه کند و به بهانه موشکهای بالستیک، این احتمال بالا میرود که اروپا هم به آمریکا بپیوندد.
طبیعی است که در صورت بازگشت تحریم ها، درآمدهای ارزی ما تحت تاثیر قرار میگیرند؛ صادرات نفتی و پتروشیمی ما تحت فشار قرار میگیرد عرضه به طور کلی کاهش مییابد؛ و بدیهی است که انتظاری که به دنبال این اتفاق وجود دارد، افزایش قیمت ارز است.
نرخ واقعی دلار ۴۲۰۰ تومان است
آل اسحاق، رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران درخصوص افزایش قیمت دلار گفت: نرخ واقعی دلار نهایتا ۴۲۰۰ تومان است که نرخ ۵۶۰۰ تومانی موجود در بازار اصلا واقعی نیست و عزمی هم برای کنترل این بازار وجود ندارد. این در حالی است که ارزش پول ملی ۴۰ درصد افت کرده است.
وی با بیان اینکه برخی در مصاحبههای خود نسبت به مردم بیانصافی میکنند، اظهار کرد: ما شاهد این پدیده هستیم که برخی در صحبتهای خود میگویند که "افزایش نرخ دلار به نفع اقتصاد است"، در صورتی که طرح این موضوع به این شکل عملا بیانصافی در حق مردم است.
رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران در خصوص این که آیا عزمی برای کنترل ارز وجود دارد؟ گفت: با چیزی که میبینیم میشود گفت که دولت عزمی برای کنترل بازار ندارد و احتمالا تصمیماتی که در این زمینه گرفته میشود بیش از اینکه اقتصادی باشد سیاسی است یا بر اساس برخی پیشبینی های جهانی است.
دیدگاهها
افزودن دیدگاه جدید