اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا یکی از نهادهای مستقل دانشجویی ایران است که سابقه فعالیت آن به سال ۱۳۴۴ بازمیگردد. این اتحادیه هر ساله نشست مهمی را برگزار میکند که این نشست با قرائت پیامی از جانب مقام معظم رهبری آغاز می شود.
اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان در اروپا در سال ۱۳۴۴ به صورت رسمی آغاز به کار کرد. در آن سال تعدادی از دانشجویان مسلمان ایرانی در کشور آلمان، ایده تشکیل اتحادیه را با شهید آیت الله دکتر بهشتی که امام وقت مرکز اسلامی هامبورگ بود در میان گذاشتند. شهید بهشتی از این ایده استقبال کردند و در نتیجه اولین گردهمایی برای سازماندهی این تشکل در اسفند ماه سال ۱۳۴۴ در آلمان برگزار شد و این اتحادیه فعالیت خود را با پیام شهید آیت الله بهشتی شروع کرد.
پس از آغاز به کار اتحادیه، دانشجویان ایرانی از شهرهای مختلف اروپا به این اتحادیه پیوستند و تعداد انجمن های اسلامی عضو در اتحادیه به سرعت افزایش پیدا کرد. در نشست چهارم این اتحادیه در سال ۱۳۴۷ حدود چهل نفر از نمایندگان انجمن ها از شهرهای مختلف شرکت کردند و شهید بهشتی هم برای اولین بار در نشست اتحادیه حضور پیدا کردند.
طبق اساسنامه اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان در اروپا، کشورها یا مناطق جغرافیایی که حداقل دارای پنج انجمن اسلامی عضو باشند به عنوان منطقه محسوب می گردند. بعد از شکل گیری اتحادیه، دانشجویان مشغول به تحصیل در منطقه بریتانیا که شامل کشورهای انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی می شود، همانند سایر کشورها به این اتحادیه پیوستند و انجمن های متعددی در شهر های مختلف این کشورها ایجاد شد. منطقه بریتانیا از پیشگامان فعال در اتحادیه محسوب می شوند و به عنوان مجموعه ای با کوله باری از تجربه های تلخ و شیرین، همواره زادگاه و محل پرورش استعدادها و تجربه اندوزی آینده سازان ایران عزیز بوده است.
در بازه های زمانی مختلف و با توجه به مقتضیات روز و شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم در ایران و جهان، تمرکز فعالیت های انجمن بر روی مسائل مختلف معطوف شده است. در قبل از انقلاب تمرکز بر روی فعالیت های سیاسی و مبارزاتی بود. در دهه اول انقلاب نیز فعالیت های سیاسی همچنان نقش پررنگی را ایفا می کردند. در دهه های بعدی کم کم رویکرد انجمن تغییر کرد و با توجه به شرایط و مقتضیات زمانی تمرکز فعالیت ها بر روی مسائل فرهنگی معطوف شد. در سال های اخیر نیز با توجه به چشم انداز های در نظر گرفته شده برای کشور و نیازهای علمی موجود، فعالیت های علمی رنگ و بوی بیشتری گرفتند.
اتحادیه انجمن اسلامی اروپا در حدود 50 شهر مختلف شعبه و حدود 800 عضو دارد. برخی از انجمنها زمانی که دانشجویان ایرانی کم میشوند غیر فعال میشوند و برخی دیگر مجدد فعال میشوند و حتی در برخی از شهرها که انجمن وجود ندارد تشکیل میشود. انجمنهای اسلامی دانشجویان در شهرهای رم در ایتالیا و لیسبون در پرتغال اخیرا به عضویت اتحادیه در آمده و و در نشست آتی از ایشان دعوت میشود که برای اولین بار در مجمع حضور پیدا کرده و با ارائه فعالیت ها و رویکرد خود نظر قطعی نشست را برای عضویت در اتحادیه کسب کنند.
انجمنها محدوده دانشگاهی ندارند، اما محدوده شهری وجود دارد ولی محدود به دانشگاه نیست، یعنی هموطنان مشغول به تحصیل در دانشگاههای مختلف یک شهر میتوانند در کنار هم انجمن اسلامی را تشکیل دهند. طبق اساسنامه، اعضا باید دانشجو باشند. به غیر از اعضای رسمی، افراد دیگری نیز میتوانند به صورت افتخاری در انجمن عضو بوده و فعالیت داشته باشند اما در مجمع حق رای ندارند. شرط تشکیل انجمن اسلامی هم این است که سه عضو رسمی و ثابت داشته باشد. برای تشکیل انجمن باید چند ماه فعالیت کنند، پس از ارائه گزارش فعالیت و تدوین اساسنامه مجمع حق عضویت آنها را میپذیرد.
انجمنهای مسکو و میلان از انجمنهای بزرگ اتحادیه به لحاظ جمعیتی بوده و در سالهای اخیر فعالیتهای خوبی انجام دادهاند. همچنین میلان، دوبلین، پاریس، تورین ایتالیا کالینگراد روسیه، استوکهولم سوئد، خنت بلژیک و ... جزو فعالترین دفاتر اتحادیه انجمن اسلامی هستند.
حضرت آیتالله خامنهای دیروز در پیامی به پنجاه و سومین نشست اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان در اروپا، تأکید کردند: پیوستن دانشجویان ایرانی در هر نقطه از جهان به حرکت پیشرفت و بینیاز کردن کشور از بیگانگان، جهاد فی سبیل الله است.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی که صبح امروز حجتالاسلام جواد اژهای آن را در مرکز اسلامی هامبورگ قرائت کرد، به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جوانان عزیز
همه میدانیم که شما دانشجویان در شمار برترین امیدهای آیندهی کشورید. آنچه همه باید بدانند این است که بهتوفیق الهی هماکنون خیل عظیمی از دانشجویان دیروز، در کشور به کارهای بزرگ سرگرمند و لذت خدمت به پیشرفت دانش و فناوری در میهن خود را با همهی وجود حس میکنند.
دانشجویان امروز ما ــ در هر نقطهی جهان ــ این فرصت را خواهند داشت که به این مجموعههای مؤمن و خدوم بپیوندند و کشور را از بیگانگان کاملاً بینیاز کنند. این حرکت آنگاه که با نیت صادقانه و خدایی انجام گیرد، جهاد فی سبیل الله است. شما جوانان انجمنهای اسلامی میتوانید پیشگامان و راهبران این جهاد باشید. توفیق روزافزون شما را از خداوند خواهانم.
سیّدعلی خامنهای
2 دی 1397
نزدیک به 30سال نمایندگی در اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان در اروپا
حضرت آیتالله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی و ولی امر مسلمین جهان در سال69 طی حکمی حجتالاسلام اژهای را بعنوان نماینده ی خود در ارتباط با انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی در اروپا و کلیه ی دانشجویان ایرانی کشورهای اروپائی منصوب فرمودند. متن حکم به این شرح است:
بسماللهالرحمنالرحیم
جناب حجةالاسلام اژهای دامت توفیقاته
دانشجویان عزیز ما در خارج از کشور در شمار امیدهای آینده و بخشی از خیل عظیم جوانانی هستند که خود را برای عهدهدار شدن مسؤولیت بزرگ و سازندگی انقلابی و اسلامی کشور آماده میکنند.
بدیهی است که نیاز این فرزندان ملت به تأمین خلا معنوی و فکری،ایجاب میکند که رابطه با آنان به طور مستحکم و منظم برقرار باشد.لذا در پی درخواست انجمنهای اسلامی دانشجویان ایرانی در اروپا جناب عالی را به عنوان نمایندهی خود برای رابطه با آن انجمنها و کلیهی دانشجویان ایرانی کشورهای اروپایی منصوب میکنم.انتظار آن است که با رابطهی مستمر با آنان به گونههای مختلف و ارایهی گزارش به اینجانب به اوضاع معنوی وفکری آن برادران و خواهران سرو سامان دهید.
توفیقات شما را از خداوند متعال خواستارم.
سیدعلی خامنهای
3/2/69
رویکرد اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان اروپا بیشتر معطوف به چه اموری است؟
اتحادیه انجمنهای اسلامی اروپا از ابتدا تا کنون دو رویکرد اصلی داشته است. یک اینکه نیروهای مذهبی ایرانی محفلی برای کنار هم بودن داشته باشند که این ابتداییترین گام است. دومین رویکرد در ابتدای تشکیل اتحادیه مبارزه با رژیم شاهنشاهی محمدرضا پهلوی بود. اعضای انجمن به تدریج افزایش پیدا کرد و محدود به آلمان نشد. در ابتدا نام آن انجمن اسلامی فارسی زبانان بود که از کشورهای فارسی زبان دیگر هم عضو داشت و به تدریج فقط ایرانیان عضو انجمن بودند.
فعالیت سیاسی به فراخور نیاز زمان ادامه پیدا کرد تا آستانه انقلاب که اوج فعالیتها بود و بعد از انقلاب نیز ادامه پیدا کرد اما تغییر در رویکرد داشته است. رویکرد گذشته بیشتر سیاسی و مبارزاتی بوده است اما بعد از انقلاب فعالیتهای مبارزاتی به مقدار زیادی فروکش و به فراخور نیاز بیشتر جنبه فرهنگی پیدا کرد. در دهه اخیر فعالیت اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان حول دو محور فرهنگی و سیاسی معطوف شده است. فعالیتهای سیاسی غالبا بیانیه و اعلام مواضع اتحادیه در مجامع بینالمللی و اتفاقاتی که در داخل کشور رخ میدهد است.
4 سال اخیر، رویکرد اتحادیه تغییر کرد و تصمیم گرفته شد بیشتر فعالیتها معطوف به امور علمی باشد. تا پیش از آن فعالیتهای علمی در حاشیه بود و در اولویت اصلی قرار نداشت. برداشت اعضای اتحادیه این بود که ساختار کشور چیده شده و نیاز به اعتلای نظام است و یکی از نیازهای اصلی، پیشرفت علم به عنوان ابزار است.
اتحادیه انجمنهای اسلامی اروپا تلاش کرده است فعالیتهای علمی را پررنگتر کند. در همین راستا نشریه علمی و جایزه علمی به اسم جایزه باور راهاندازی شده است که پیش از این وجود نداشت. ارتباط با مراکز و ارگانهای ذیصلاح علمی کشور، شرکت در نمایشگاه نانوفناوری، شرکت در نمایشگاه فنبازار، نمونههایی از کارهای علمی است که توسط این تشکل انجام میشود.
چارت این تشکل شامل دبیر، مسئول علمی و فنی، مسئول فرهنگی، مسئول ارتباطات خارجی و مسئول صنفی است. ما مجری نیستیم بلکه ناظر بر فعالیتهای دفترهای انجمن اسلامی هستیم.
واقعه عاشورا یکی از مواردی است که حرف زیادی برای گفتن، به ویژه در غرب دارد. حرکت امام حسین(ع) خصوصیتهایی دارد که میتواند برای شناساندن اسلام و شیعهبه مخاطب غربی کمک کننده باشد. ایشان به عنوان انسانی که جانش را فدای هدف والای خویش کرد برای هر انسانی قابل احترام اند. این یکی از موضوعاتی است که میتوان بر آن مانور داد.
کارهای مشترکی با چند تشکل در کشورهای دیگر به ویژه تشکلهایی که در لندن هستند، انجام دادیم نمونهای از این فعالیتها ius، who is hussein، 10 daysبود. کمپینی به اسمemam hussein blod donation برای اهدای خون به نام امام حسین(ع) تشکیل دادند که در روز عاشورا به نام ایشان خون اهدا میکنند. ابن حرکت با هماهنگی مرکز اسلامی لندن در آنجا نیز انجام شد.
اتحادیه انجمن های اسلامی و تبیین نامه های مهم رهبری به جوانان اروپا
انجمن های اسلامی دانشجویان به عنوان سفیران فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اروپا نقش مهمی در انتشار این نامه و رساندن پیام آن به گوش جوانان اروپا ایفا کردند. با توجه به این نامه، فعالیت های زیادی هم در جهت شناسایی اسلام واقعی به مخاطب غربی صورت گرفت تا مخاطب به ریشه ها و دلایل اسلام هراسی در غرب پی ببرد و این فرصت را داشته باشد که دانسته ها، تجربیات و شناخت بی واسطه خود از اسلام را با چیزی که در رسانه های غربی در مورد اسلام می بیند و می شنود مقایسه کند و به حقیقت موضوع پی ببرد. راه اندازی کمپین عاشورا که از لندن شروع به کار کرد و در سطح منطقه بریتانیا ادامه پیدا کرد و بعد در سطح اروپا برگزار شد، یکی از اقدامات ارزشمند در راستای معرفی اسلام واقعی به جوانان غرب بود. در کل سیاست انجمن گام برداشتن در راستای معرفی اسلام به عنوان دین صلح، آرامش، دوستی و برادری و روشنگری در مورد اسلام هراسی و تفکرات تفرقه انگیز و خشونت زا بوده است.
افزودن دیدگاه جدید